финала на #BG10xEU Хакатон

8 отбора достигнаха до финала на #BG10xEU Хакатон

8 отбора достигнаха до финала на #BG10xEU Хакатон на 12 и 13 май. 24 часа на невероятна енергия приключиха.

Надпреварата

От регистрираните 49 отбора с над 350 участници 34 отбора успяха да достигнат до минимален жизнеспособен продукт. Те представиха пред журито демо версиите или протитипите на своите решения. В хакатона имаше невероятно многообразие от предложения:

  • приложения за предотвратяване на пожари в гората
  • интернет базирани данни за обществени поръчки
  • механизъм за създаване на Фейм лаб във всяко училище
  • приложение за намиране на подходящи покани за проекти
  • платформа за обучение и намиране на работа на хора с увреждания
  • технологични решения за професионална ориентация
  • игри за насърчаване на рециклирането
  • приложение за популярна роботика.

 

8 отбора достигнаха до финала и се представиха пред жури и публика. Това са  Brain Hub Lab, The Peach Door, GaidARi, 1Дърво, Джам врата – врата джам, Призма, Образование 4.0 и PCVT.

Първа награда

10 000 лв., осигурени от Мтел, и ваучер за 10 000 лв. за представяне на Webit 2018 спечели отбор “Призма”. Тримата участници – Димо, Златко и Златка – разработиха прототип на приложение за директен превод на заснет с камера текст към жестомимичен език. Проектът е с възможност за разпознаване и превод на различни езици с идея за разширяване с възможности за разпознаване на жестомимичен език и обучение на жестомимичен език. Ако човек с увреден слух има затруднение с прочитането на някакъв текст, може да го снима с телефон или уеб камера и да получи превод на жестомимичен език. Тъй като жестомимичните езици са различни в различните държави, състезателите са добавили и възможност за превод на текст от един език към друг жестомимичен език, т.е. да може да се снима например английски текст и да се преведе на български жестомимичен език.

Втора награда

5 000 лв., осигурени от Столичен общински съвет. Отличието спечели отбора на стартиращата компания BrainHUB lab. Те представиха идея за разработка на приложение за превод на жестов език в реално време, което да включва в себе си и образователна платформа за изучаване на жестовия език. Представеното демо на приложението с име „Velar“ демонстрира успешна визуализация и разпознаване на базови жестове. Състезателите представиха и прототип на гривна за китката, който да е способен да реши този проблем.

Трета награда

3 000 лв., също осигурени от Столичен общински съвет, беше присъдена на един от най-младите отбори – Джам врата – врата джам. Отборът включва четирима 16-годишни ученици от ТУЕС-София. Телерик, Мартин, Антонио и Владислав разработиха интернет платформа за проблеми в градската среда в София и възможности за решаването им както от общината, така и от гражданите. Младите състезатели получиха още една награда от Мтел – за най-добро представяне.

Специалната награда

Телелинк Груп награди с 10 000 лв. отбор GaidAri. С възможностите на разширената реалност GuideAR възнамерява да съживи хилядолетната история на столицата и страната. Мобилното приложение кани ученици, туристи и любители към интеракция с нашите културно-исторически богатства.  Екипът планира и да инициира изграждането на дигитален архив с модели и репродукции на нашите забележителности. Ивайло и Мартин, студенти в Софийския университет и Нов български университет, получиха и специалната награда на Евродепутата Ева Паунова-Майдел – пътуване до Брюксел и участие в Европейската седмица на кодирането.

Специалната награда на Столична община “Зелена София” бе присъдена на 1Дърво. Йордан, Десислава и Неди разработиха уеб базирана и мобилна игра с добавена реалност (Augmented reality/AR). В нея хората могат да посаждат и да се грижат за виртуални дървета, на мястото на действително липсващи дървета по улиците на София, и същевременно да споделят постиженията си в социалните мрежи. Целта на играта е да се създаде обществено внимание към местата, където някога е имало дървета или е предвидено да има, но все още седят празни дупки. Проектът включва създаване на отворена база данни с гео локациите на тези места, с което да се подпомогне работата на институциите.

Всички отбори-финалисти получиха и билети за Webit 2018.

Инициатори на хакатона са Представителството на Европейската комисия в България и Столична община. Асоциация за развитие на София, Софтуерният университет, Фондация Webit, UPNETIX и Британски съвет в България са в основата на организационния екип.