Проект за споделено паркиране спечели в Академия за иновации: ИДЕИТЕ 2018

Проект за споделено паркиране спечели първо място в Академия за иновации: ИДЕИТЕ 2018. За пета поредна година в София се проведе Академия за иновации за студенти от университети в цялата страна. По време на проявата екипите представят идеите си пред бизнеса, като най-приложимите биват отличени от журито. Академия за иновации се организира от агенцията за иновации Innovation Starter, стейкхолдър на eSkills For Future, в партньорство с неправителствената организация “Обединени идеи за България”.

Победителите тази година

На първо място се класира отбор студенти: ParknShare. Екипът е съставен от трима младежи. Лъчезар Младенов и Петър Иванов са студенти по информационни системи и информатика в СУ „Св. Климент Охридски“, а Атанас Тодоров учи бизнес администрация в УНСС. Тяхната идея за уеб и мобилна платформа за споделено паркиране, грабна журито с напредналия прототип, валидиране на идеята и най-вече, защото всички разпознаха проблема с паркирането в София-град, като значим.

Освен големите отличия победителите получиха и едногодишен хостинг от Superhosting.bg и предметни награди, книги и сертификат от организаторите.

На второ място се класираха Space Division – отбор студенти от Военен университет “Васил Левски” във Велико Търново. Те разработват проект за джобни сателити, като едно от приложенията на миниатюрните съоръжения е да улавят и връщат на земята “космически боклуци”.

Трета награда грабнаха студентите от Wind of Change от СУ „Св. Климент Охридски“. Отборът иска да създаде ново споделено ко-уъркинг пространство в Студентски град, за да създадат пространство за учене и идеи.

Отборите, класирани второ и трето място, също ще посетят европейските институции в Брюксел.

Академия за иновации

Събитието е двудневно състезание с елементи на програмиране – хакатон. Голямата награда в надпреварата е 10 000 лв. и посещение на европейските институции в Брюксел. В журито участват Изпълнителните директори на 10 бизнес организации, 5 неправителствени и 5 университета. Сред тях  Бойко Благоев, ръководител отдел „Информация и комуникация“ към Европейската комисия в България. Оценки на проектите ще дават още Тодор Брешков, Управляващ партньор LAUNCHub Ventures, Алексей Лазаров, главен редактор на “Капитал”, Филип Генов, Вицепрезидент и мениджър специални проекти УниКредит Булбанк, Весела Калъчева, изпълнителен директор на БАИТ, както и представители на университетите.

Информация за други ИТ събития и прояви вижте тук.