България е домакин на еJOI – първата Европейска младежка олимпиада по информатика

Вече са регистрирани първите 8 отбора-участници в инициативата през септември

еJOI – първата Европейска младежка олимпиада по информатика

България е домакин на еJOI– първата Европейска младежка олимпиада по информатика. Събитието ще се проведе от 7 до 13 септември 2017 г. в София. eSkills For Future е сред партньорите на инициативата.

Кой участва?

Първите 8 отбора-участници вече са регистрирани. В олимпиадата ще се включат млади таланти в областта на информационните технологии от 22 държави-членки на Съвета на Европа.

Инициатори на международното състезание са проф. Красимир Манев, Президент на Международната олимпиада по информатика, Бисерка Йовчева, носител на Специалната награда на БАИТ за 2015 г.  и Школата по информатика „А&Б“ в гр. Шумен, Алексей Христов, Председател на УС на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки и Елена Маринова, Президент на софтуерната компания „Мусала Софт“, стейкхолдър на eSkills For Future.

eJOI ще се проведе под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, Тибор Наврачич, еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта и Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество. Олимпиадата е подкрепена и от членовете на Европейския парламент. Състезанието ще следва правилата и стандартите на Международната олимпиада по информатика.

Домакини на събитието са Столична Община, Министерство на образованието и науката, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и София Тех Парк. Олимпиадата е подкрепена от редица спонсори и партньори. Сред тях са и стейкхолдърите на eSkills For Future SAP и Telerik Academy.

В надпреварата ще се включат младежи на възраст до 15,5 години от Азербайджан, Армения,  Беларус, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Гърция, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Македония, Молдова, Полша, Румъния, Русия, Словения, Сърбия, Украйна, Унгария, Франция и Хърватия. Програмата е организирана в 2 състезателни дни. Предвидени са също различни развлечения за отборите и техните ръководители, туристически походи и посещения на културни забележителности.

Кога е eJOI?

Церемонията по откриването на олимпиадата ще се проведе в СУ „Св. Климент Охридски“ на 8 септември от 17.00 ч. Закриването ще бъде на 12 септември 2017 г. от 18:00 ч. на същото място.

Целта на еJOI е насърчаване на интереса на децата към ИТ и стимулиране на състезателното програмиране и признание за най-талантливите младежи. С олимпиадата ИТ общността на Съвета на Европа обръща внимание на цялата общественост към важността на науката и технологиите за силно бъдеще на Европа.

Страната ни има впечатляваща история, свързана с провеждането на и участието в международни олимпиади и състезания по информатика. Kъм настоящия момент България е на пето място в света по завоювани медали. В индивидуалната ранглиста към 2017 г. българинът Христо Венев е на второ място в света с 4 златни и 1 сребърен медал от МОИ.