Близo 150 българи участваха в NASA Space Apps Challenge

Екипите разрaботиха близо 40 иновативни проекти в глобалното състезание

Близo 150 българи участваха в NASA Space Apps Challenge. Състезанието се проведе на 20 и 21 октомври 2018 г. едновременно в над 200 града по целия свят от всички континенти. Участието на екипите от България в София, Пловдив, Русе и Бургас допринесоха с разработването на близо 40 решения. Състезанието бе подкрепено от над 30 организации партньори и спонсори.

Най-голямата награда, която беше връчена във всеки град на най-добрата разработка, бе златна купа „Земя и Космос“ в чест на Боян Петров.

София

Близo 150 българи участваха в NASA Space Apps Challenge

Участници, жури и гости на състезанието в София 2018 (Local Lead Милена Крумова)

София участва в надпревара за шеста година. В състезанието се включиха близо 50 състезатели. От 17 разработени проекта 12 бяха представени пред локалното жури. Специален гост на състезанието беше д-р Дейвид Грийн, който е начело на отдела за намаляване на риска от бедствия и устойчивост в централата на НАСА, Вашингтон, САЩ.

Победителите на локалното състезание, определени от журито, са проектите:

DisasterMeOut –  приложение за устройства с Android. След изтеглянето на приложението потребителят отговаря на сериозни въпроси, свързани с личните му данни и най-ценните неща в живота на потребителя (лекарства, членове на семейството, домашни любимци и др.). В момента, в който в Метрологичните центрове е известно, че ще има известно бедствие, заявлението уведомява потребителя какво ще се случи и кога. В разработването на проекта участват Светлин Йотов, Десислава Николова, Димитър Ружев, Борислав Петков, Микаела Попова и Петьо Манев.

DPK-Moongroupé е проект, който се състои в планирането на мисия до Луната. Целта на екипа е е успешно да се приземи спускаем модул и луноход на лунната повърхност. Мястото, което е избрано, е Московсо море, намиращо се от далечната част на Луната. С цел да се осъществи възможно най-ефективна комуникация с уредите, изпратени на Луната, в плана е включено и изстрелването на сателит.

FireWall е експертна система за прогнозиране на пожари в целия свят въз основа на данни за времето. Проектът се задвижва от алгоритми за машинно обучение и удобен за ползване интерфейс.

На глобалните финали продължават проектите DPK-Moongroupé и DisasterMeOut.

Бургас 

Близo 150 българи участваха в NASA Space Apps Challenge

Участници и жури на състезанието в Бургас 2018 (Local Leads Никола Ралев, Веселина Жечва, Боряна Миланези)

В Бургас състезанието се провежда за пета година. Бяха разработени 3 проекта от 13 бяха регистрирани участници. Проектите

Jichko и ROV4Kids имат една и съща идея: ровъри, с които да обучават деца на роботика. Jichko е направен от отпадъчни материали.

DAR прави анализ на златната плоча, изпратена с Вояджър и предлагат ново кодиране на символи и да се включи човешка ДНК.

На глобалните финалите продължават проектите Jichko и DAR.

Пловдив

 

Близo 150 българи участваха в NASA Space Apps Challenge

Участници, жури и гости на състезанието в Пловдив 2018 (Local Leads Борис Караиванов и Искрен Кръстев)

Участници, жури и гости на състезанието в Пловдив 2018 (Local Leads Борис Караиванов и Искрен Кръстев)Пловдив участва за трета година и състезанието мина със значително засилен интерес. 17 участникасе комбинираха в общо 7 отбора. Първото място беше отредено за отбор Atlas с

проект “Space – The future of mankind” – макет на нова космическа станция. Проектът е разработен от един участник – Даниел. Второ място зае отбор Pulsar walkers, който представи

проект “To the sky and beyond” – разработка на интерактивна игра, която дава възможност за разглеждане на снимки от Вселената.

Трябва да се отбележи и участието на два отбора от ученици между 4 и 7 клас, всички членове на местния клуб “Квант” към ТУ, които получиха награди като най-млади участници. Журито се затрудни с взимането на финалното решение. В крайна сметка продължават миналогодишните победители Pulsar walkers.

Русе

Близo 150 българи участваха в NASA Space Apps Challenge

Участници, жури, гости на състезанието в Русе (Local Lead Jordan Kalmukov)

В Русе състезанието се проведе за втора година. В изданието участваха ученици, учители, студенти и университетски преподаватели от градовете Русе, Велико Търново, Разград и Бяла – общо 47 участника, разпределени в 14 отбора. Част от отборите се формираха на място от хора, които не се познаваха предварително. Участниците разработиха и представиха 14 проекта, имащи за цел да решат проблеми, свързани с предизвикателствата, обявени от NASA.

Журито определи на световните финали да продължат отборите SpaceArm и inFrames. SpaceArm – представи работещ прототип на роботизирана автономна платформа. На този етап е разработена функционираща управляема роботизира на ръка и хващач с шест степени на свобода, които са проектирани като тримерни модели.

inFrames разработи приложение за виртуална реалност „Exoplanet Labs“, което позволява на потребителите да правят виртуална разходка в примерна база на Марс и по повърхността на планетата, в близост до базата.

България участва за шеста година в най-голямото в света технологично състезание на NASA за разработване на проекти с отворен код, които са в полза на живота на Земята и Космоса.