Коботите: готови ли сте за работата на бъдещето?

Коботите идват – готови ли сте за работата на бъдещето ? Какво ще стане, ако роботите не заемат мястото на хората, а работят заедно с тях? Това е именно реалността, когато към работната сила се присъединят роботи, които работят съвместно с хората. Когато можете да организирате производствения процес, така че да се възползвате от най-добрите характеристики на хората и роботите, има много предимства.

Коботите: готови ли сте за работата на бъдещето ?

Кобот – какво представлява?

Кобот произлиза от колаборативен робот (collaborative robot, cobot). Това е най-новото поколение роботизирани системи, предназначени да работят заедно с хората. Благодарение на подобренията в сензорната и визуалната технология нещата сега са различни. Вече не е нужно да се използва закрепване, за да се предпазят хората от движенията на промишлените роботи.

Напредъкът в изчислителната мощ и роботизираната технология, заедно с по-ниската цена (средно $24 000), правят коботите реалистична възможност за малките и средните предприятия. По този начин ползите от модерната роботика са достъпни за тези компании и им помагат да се конкурират с по-големите производители.

Предимства

Лесни за програмиране: Не е необходим експертен опит за програмиране, за да бъдат пуснати в употреба. Често те са виртуално активирани или лесно програмирани чрез таблет или чрез нагласяване на ръцете.

Бързи за настройка: Традиционните промишлени роботи започват да работят след седмици. За разлика от тях коботите се нуждаят само от броени часове за настройка.

Гъвкави: Традиционните роботи често се захващат за пода и се разполагат за конкретно приложение. Коботите са гъвкави и мобилни, и не изискват много място. Също така могат лесно да бъдат преразпределени, за да поддържат нови и многобройни приложения.

Безопасни: Коботите не се нуждаят от клетки за безопасност, за да предпазват човешката работна сила. Те могат да усетят препятствия и да коригират своята скорост. Или да се обърнат, за да не се сблъскат с хора или пък други препятствия.

Приложения

Колкото по-мръсни, скучни и опасни задачи могат да поемат от хората, толкова повече хора ще могат да се насочат към по-квалифицирани или творчески функции. Ето няколко начина, по които се използват новите машини:

Ръчно насочване: Подобно на традиционния индустриален робот, коботът също притежава допълнително устройство в края на рамото. То е чувствително на натиск. Това позволява на оператора-човек да обучи кобота как да държи обект. Или например колко бързо да се движи предмет, така че нищо да не го повреди.

Сила и ограничение на силата: Когато силата, ограничаваща кобота, усети нещо необичайно по пътя на машината, тя може да спре всяко движение. Може и се върне назад, ако е необходимо, за да избегне удара. Тези роботи са предназначени да взаимодействат редовно с хората.

Безопасно спиране: Тази опция позволява на даден кобот да работи самостоятелно. Когато е нужна човешка намеса в близост, коботът усеща присъствието му и спира да се движи, докато работникът не се отдалечи.

Следене на скоростта: Вместо да спре, когато усети, че някой е нарушил зоната за безопасност, коботът може да забави и да проследи местонахождението на човека. Ако човекът се приближи, той ще спре.

Внедряване

Коботите могат да бъдат работна сила на бъдещето. Към момента обаче те все още представляват малка част от годишните продажби на промишлени роботи. Отделни компании вече показват по-добра ефективност, по-ниски разходи и премахват мрачните, мръсни и опасни задачи от задълженията на човешкия си екип.

Някои от тях са: фабриката на „Форд“ в Кьолн, Германия, Центъра на Amazon, Онлайн супермаркет Ocado.

В заключение, футуристът Бърбард Мар отбелязва, че компаниите все повече се обръщат към технологиите, за да се конкурират в отговор на намаляващата работна ръка. Можем само да очакваме интересът към коботите да продължи, тъй като новата реалност на хората, работещи заедно с роботизирани колеги, се превръща в стандарт за по-добро представяне.

Детайли за отделни професии на бъдещето можете да видите тук