Победителите в CodeIT

Отличени бяха победителите в CodeIT

Победителите в CodeIT бяха отличени на официална церемония в Президентството на Република България. Международният конкурс по програмиране се организира за 18-ти път от Мусала Софт, стейкхолдър на eSkills For Future и е под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Победителят

в генералното класиране е Мартин Копчев от Габрово. На второ място е  Виктор Терзиев от София, а на трето – Тодор Бончев от Враца.

Мартин Копчев е ученик в VIII клас на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ в гр. Габрово. През 2017 г. и 2018 г. участва в национални и международни състезания по информатика и математика, в които печели призови места. Има десетки национални и международни отличия по математика и информатика. Сред тях и златен медал от първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI.

Класиране младежи

В класирането за младежи, първи стана Благойче Павлески от Прилеп, Македония. На второ място се класира Виктор Кожухаров от Русе, а трети се нареди Дориян Лендвай от Поповача, Хърватия.

Финалният кръг на конкурса се проведе на 3 юни в София. Участниците в него бяха определени сред състезателите, които постигнаха най-добри резултати от 6-те предварителни (онлайн) кръга на конкурса по програмиране. Етапите се провеждат традиционно в периода между октомври и май. И тази  година финалистите в CodeIT получиха възможността да се срещнат с известен гуру на състезателното програмиране. Специален гост на конкурса беше Иван Катанич от Хърватия. Той е дългогодишен състезател по програмиране, с множество отличия от международни олимпиади и конкурси.

CodeIT

В приветствената си реч към финалистите в Международния конкурс по програмиране CodeIT, държавният глава Румен Радев заяви: „Бъдещето на икономиката е във високите технологии, а те се основават на цифровите технологии и информатиката. Затова надеждата ни е във вас“. Той благодари на организаторите от Мусала Софт и допълни: „Пожелавам на състезанието CodeIT с подкрепата на всички вас да множи своите успехи, да привлича все повече млади хора, да разширява областта на знанията, в които се състезавате, да допринася за по-високо ниво на образование и наука в България и на Балканите.“

„Международният конкурс по програмиране CodeIT отново събра блестящи таланти в състезателното програмиране. Това е една от най-дългосрочните инициативи на Мусала Софт и се гордеем, че отново получихме подкрепа от президентската институция, от най-елитните образователни и академични институции, от бизнеса и неправителствения сектор. Убедени сме, че тези млади хора ще бъдат сред лидерите на софтуерната индустрия и сме щастливи да бъдем част от техния път към върха“. Това сподели Елена Маринова, президент на Мусала Софт.