Стартира Европейската младежка олимпиада по информатика eJOI 2020

На 2.09 стартира Европейската младежка олимпиада по информатика  – eJOI 2020 – с виртуален домакин Тбилиси, Грузия. Четвъртото издание на Олимпиадата ще се проведе онлайн, а участие тази година ще вземат рекордните 27 държави.

И тази година сили българите ще мерят сили с други традиционно добри отбори – Полша, Русия, Украйна, Беларус, Сърбия и др. Всяка държава се представлява от два тима от по 4 души. В рамките на два състезателни дни (4.09-5.09) информатиците ще трябва да решат общо 6 задачи, като всяка от тях може да донесе от 0 до 100 точки. Постиженията на българските отбори в еJOI до момента включват 3 златни медала, 9 сребърни и 3 бронзови отличия.

Според обобщената класация по медали по информатика за всички времена, България е на пето място в света – завоювали сме 108 медала, от които 27 златни, 43 сребърни и 38 бронзови.

„eJOI не е самоцел! Подготвянето   на високо квалифицирани специалисти за софтуерната индустрия, не само българската, но и световната, трябва да започва колкото може по-рано. По този начин нашите талантливи деца ще допринесат за възхода на страните си…а и на света!“ – сподели Красимир Манев, основател и настоящ Президент на eJOI.

eJOI е послание към децата, че има вълнуващи пътища за тях в STEM и в частност – информатиката. eJOI е и послание към правителствата и индустрията – за да има силен софтуерен бизнес, трябва да се инвестира както в масово, така и в елитно образование. “ – подчерта Елена Маринова, Президент на Мусала Софт и основател на eJOI.

Според правилата за коректно провеждане на олимпиадата националните отбори на страните участнички тази година трябва да бъдат ситуирани на определено реално място, откъдето достъпват състезателната платформа. За българския национален отбор тя е ситуирана в Шумен и нейни домакини са Шуменския университет и Школа А&Б. „Горда  съм, че България е инициатор и създател на eJOI. Уникалното на олимпиадата е, че дава възможност на малките ученици до 15 годишна възраст да се състезават в международен мащаб.“ – сподели Бисерка Йовчева, ръководител на Школата по информатика „А&Б“ и основател на eJOI.

„Състезателите в българските отбори са информатици от София, Варна, Габрово, Плевен и Шумен. Любопитен факт е, че за първа година участие ще вземат Израел, Беларус и Казахстан.“ – допълни информацията Алексей Христов, председател на борда на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) и основател на eJOI.

eJOI (http://ejoi.org/)  – Европейската младежка олимпиада по информатика (European Junior Olympiad in Informatics) e основана през 2017 г. в София от президента на Международната олимпиада по информатика (IOI) Красимир Манев, Бисерка Йовчева и Школата по информатика „А&Б“ в гр. Шумен, Алексей Христов, председател на борда на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) и Елена Маринова, Председател на Борда за развитие на СООПН и Президент на софтуерната компания „Мусала Софт“. Първата олимпиада се проведе в София, България през септември 2017.  През 2018-та домакин е Иннополис , Русия, a през 2019-та – Марибор, Словения.   Европейската младежка олимпиада по информатика еJOI 2021 ще се проведе отново в Грузия.

Видео от откриването на Европейската Младежка Олимпиада по Информатика eJOI 2020 (https://ejoi2020.ge/) можете да видите в приложения линк: https://youtu.be/iZge_5VzIQw