Над 2500 деца бяха обучени в 4-тия сезон на програма „Киберскаут“

Над 2500 деца бяха обучени в 4-тия сезон на програма „Киберскаут“. Информацията съобщават от Национален център за безопасен интернет, стейкхолдър на eSkills For Future.

Равносметка 2018

Над 2500 деца бяха обучени в 4-тия сезон на програма „Киберскаут“

Четвъртият сезон на програма „Киберскаут“ завърши успешно. През 2018 г. бяха пряко обучени 506 ученика от 28 училища в 16 населени места. Те, от своя страна, предадоха знанията си на над 2000 свои връстници чрез различни интересни и оригинални дейности.

Центърът за безопасен интернет започна обучителната програма „Киберскаут“ през 2015 г. с подкрепата на Теленор България. От началото ѝ досега през двудневното обучение са преминаха над 1200 ученици от близо 50 населени места в цяла България. Те впоследствие са предали знанието си на повече от 5000 други деца. Учениците бяха подготвени да изпълняват трите роли на киберскакута:

  • да бъде за пример за отговорно поведение онлайн със своите знания, умения и качества,
  • да съветва връстниците си при проблеми в интернет и,
  • участвайки в екип, да организира интересни дейности, чрез които да разпространява знание за онлайн безопасността сред повече други деца.

Те имаха възможност да развиват също умения за екипна работа, презентационни умения и способността си за критично мислене.

Обучението

През първия ден от всяко обучение учениците се запознаваха с различните опасности в дигиталния свят. От една страна технически – вируси, „хакнат профил“, настройване на силна парола и настройки за безопасност в социалните мрежи. От друга – рисковете, свързани с интернет като социална среда и източник на информация. Учениците биваха подготвяни как да проверят дали непознат онлайн е този, за когото се представя. Също така, как да се предпазят и реагират при евентуален контакт с опасни хора, включително и педофили.

В случай на онлайн тормоз,

упражняван от връстници да докладват и блокират, да запазват на скрийншотове за доказателство, да подадат сигнал на онлайн Горещата линия на Центъра или да потърсят съвет на Консултативната линия през чат модула на сайта на Центъра или на тел. 124 123). Заедно с това учениците бяха подготвяни да разпознават фалшивите новини в Мрежата и самите те извеждаха основните начини за оценка на достоверността на дадена онлайн информация.

През втория ден от обучението бяха разглеждани по-внимателно

трите роли на киберскаута.

Учениците извеждаха основните знания, умения и качества, които са необходими, за да бъдат за пример, учеха а се да съветват връстници,  обърнали се към тях за помощ. Също така, работейки в групи, имаха възможност да проявят креативността и талантите си, за да представят свои идеи за интересни инициативи, с които да разпространяват знанията си сред връстници. Така те се учеха да изпълняват и третата роля на киберскаута, тъй като след сертифицирането разполагаха с два месеца да сформират киберскаутски отряди и да се включат в националното състезание за най-добри публични дейности, подготвени и проведени от техния отряд.

През изминалата година в надпреварата се включиха най-голям досега брой отряди със свои разнообразни проекти. Сред тях бяха интерактивни презентации, викторини, кръстословици и други игри, драматизации, видеоклипове, плакати, брошури и др.

За пръв път по своя инициатива киберскаути проведоха и обучения на родители. Най-добрите отряди, включили се в състезанието, ще бъдат наградени на специална церемония в София на Деня за безопасен интернет на 5 февруари 2019 г.

Киберскаути-експерти

Центърът за безопасен интернет поддържа активна комуникация със сертифицираните киберскаути. Част от тях изпълняват и специални „киберскаутски мисии“ с цел да да разширяват знанията за онлайн безопасност и да развиват дигитално-медийните умения на връстниците си. Много киберскаутски отряди изпълниха перфектно тези задачи, а някои дори творчески добавиха свои елементи към тях.

Заедно с това, обучените ученици съветваха връстниците си при реални проблеми онлайн. ИМаше и случаи на подадени конкретни сигнали към онлайн Горещата линия на Центъра за безопасен интернет за реални посегателства срещу деца в Мрежата.

Дейни в това отношение бяха и най-активните киберскаути, обучени в предходния сезон на програмата, постигнали вече ранг на „киберскаути-експерти“. През 2018 г. те преминаха и допълнителни онлайн обучения и продължиха да разпространяват знание сред други деца. Успоредно с обучението на учениците и 4-тия сезон на програмата във всички училища се проведоха и

обучения на учители,

проявили интерес към темата за онлайн безопасността и развиването на дигитално-медийната грамотност на децата.

Успешната програма „Киберскаут“ ще продължи с подкрепата на Теленор България и през 2019 година отново ще се проведат обучения на деца и учители в десетки населени места из цялата страна.

Още информация за ИТ инициативи ТУК