EU Code Week 2018 с покана към всички училища

EU Code Week 2018 /Европейската седмица на програмирането/ с покана към всички училища да се включат в инициативата. Това съобщава Европейската комисия дни преди старта на инициативата. От 6 до 21 октомври Европейската седмица на програмирането EU Code Week ще сложи акцент върху важността на дигиталните умения и иновациите за всички европейски граждани.

EU Code Week 2018 с покана към всички училища

EU Code Week 2018 – какво ново?

Тази година специално поканени са да участват училища от всички нива и учители по всички специалности. Учителите се насърчават да предоставят възможност на учениците си за първи досег със света на програмирането и “технологиите”. Преподавателите получават достъп до безплатни ресурси и планове на уроци от специалната страница на EU Code Week, за да вдъхновят учениците с различни онлайн и офлайн дейности.

Както в предишните издания на проявата, и сега е възможно участието на клубове по програмиране, библиотеки, неправителствени организации и компании, които биха искали да се включат със събитие. Всички прояви в рамките на EU Code Week могат да бъдат намерени на сайта.

Организаторите на мащабната инициатива за първи път организират и своеобразно обединение на участниците. Всеки инициатор на събитие по програмиране в рамките на седмицата, може да се свърже своите дейности с други, като използва уникален код, получен по време на процеса на регистрация. Партньорите в дадена мрежа, които успеят да свържат най-малко 10 дейности, 500 студенти или три държави, ще получат сертификат за отлични постижения.

EU Code Week 2018 – България

Над 50 събития вече са регистрирани на територията на България. Сред организаторите на събития по програмиране са и стейкхолдърите на eSkills For Future:

 

В проявата със специални занимания ще се включат и редица средни училища.  Сред събитията, регистрирани в платформата, са различни интерактивни обучения по програмиране и запознаване с роботи в Русе, Стара Загора, Пазарджик, Шумен, Раковски и др.

EU Code Week

Дигиталните умения са от съществено значение, за да може всеки да участва в обществото и да допринася за икономическия и социален напредък в дигиталната ера. Програмирането спомага за развитието на компетенциите на 21-ви век като компютърно мислене, решаване на проблеми, творчество и работа в екип.

Програмирането предлага на хора на всякаква възраст възможност да станат дигитални творци и да вдъхват идеи за живот. Познаването на технологиите предоставя нови умения, различни от пасивно консумиране, харесване или споделяне на съдържание, посочва ЕК.

Европейската седмица на програмирането е инициатива на доброволци, които насърчават програмирането в страните си. През 2017 г. 1,2 млн. души в над 50 държави се включиха в 5-тото издание на инициативата.