EU Datathon 2018

EU Datathon 2018 – покажете силата на отворените данни

Включете се в EU Datathon 2018 и покажете силата на отворените данни. Това призовават от Службата за публикации на Европейския съюз, които за втора поредна година организират събитието.

EU Datathon 2018

EU Datathon 2018 е конкурс, който има за цел да подчертае потенциала за свързване на данни от ЕС и национални данни, както и за насърчаване на повторното използване на отворените данни.

Участниците следва да разработят приложения. За целта трябва да използват най-малко един набор от данни. Те са предоставени от институциите или агенциите на ЕС, достъпни на Портала за отворени данни на ЕС. Приложенията могат да се състезават в едно от следните 4 тематични предизвикателства:

  • Открити данни на ЕС – За повече иновации в Европа
  • Национално и европейско право – Осъществяване на оперативна съвместимост на законодателството
  • Обществени поръчки на ЕС – ценност за гражданите, стойност за бизнеса
  • Европейски орган за безопасност на храните – насърчаване на повторната употреба и иновациите

Как да се включите?

EU Datathon 2018 е отворен за всички, които имат интерес към творческо справяне с обществените предизвикателства чрез проучване на данни и създаване на прототипни продукти въз основа на отворени данни.

В надпреварата могат да се регистрират учени по данните, програмисти, графични и интерфейсни дизайнери. Също така предизвикателството е отворено и за, журналисти, които работят в областта на данните, активисти на информационни общности, мениджъри на ИТ проекти и други.

Регламентът позволява екипите да са съставени от едно или повече лица, една или повече компании със седалище в ЕС или в страните от Европейската асоциация за свободна търговия.

Желаещите да участват в EU Datathon 2018 могат да се регистрират до 15 юли 2018 на сайта на хакатона. Отборите и проектите, които са одобрени да участват, ще са ясни на 27 юли.

Наградите

€ 40 000 награден фонд ще бъдат разпределени за 4-те предизвикателства, съответно по 10 000 евро. Проектът, класиран на първо място във всяка категория, получава награда в размер на 5000 евро.

EU Datathon

Първото издание на събитието през 2017 г. се оказа отлична възможност за европейските структури, стартиращи фирми и бизнеса да осъществят връзка и да си взаимодействат, да обменят идеи и да създават нови приложения, използвайки отворените данни на ЕС.

“… показахме колко сме взаимосвързани, колко взаимосвързани са всички данни, които генерираме и колко е важно да разпознае и да отключи потенциала на това повторно използване на данните. Това каза генералният директор на Службата за публикации на Европейския съюз Рудолф Строхмиер при закриването на събитието миналата година. Партньори на EU Datathon 2018 са Генерална дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“ с Европейски портал на данните, Генерална дирекция „Информатика“ с Програма за оперативна съвместимост на цифровите услуги (ISA 2) и Генерална дирекция „Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“ на Европейската комисия. Хакатонът е подкрепен и от Европейския орган за безопасност на храните и Европейският идентификатор на законодателството.

Още актуални ИТ събития ТУК