Финландия подари на европейците безплатен курс по AI

Финландия подари на европейците безплатен курс по AI  (изкуствен интелект). Инициативата беше оповестена в Брюксел на 10 декември по време на заседанието на министрите на ЕС по заетостта и социалната политика.

Инициативата

Финландия подари на европейците безплатен курс по изкуствен интелект

Обучението по основните елементи на изкуствения интелект беше предложен миналата година на гражданите на Финландия. Сега вече е достъпен безплатно от всяка точка на света.

Формално 6-седмичната програма Elements of AI е коледен подарък за Европейския съюз в момент, когато Хелзинки приключва шестмесечното си председателство на Съвета на ЕС.

Първоначалната идея на финското правителство е да даде на финландците конкурентно преимущество в изкуствения интелект. На практика няма географски ограничения кой може да участва в курса.

Освен на фински, курсът е наличен и на английски, немски, шведски и естонски, а до пролетта на 2020 г. ще се появи на нови езици. Идеята е „скоро“ да бъде достъпен на всички европейски езици.

Какво можете да научите в курса

Elements of AI е серия от безплатни онлайн курсове, разработени от Университета в Хелзинки и финландската технологична компания Reaktor. Той е създаден, за да насърчи хората да изучат основите на изкуствения интелект, независимо от тяхната възраст или образование.

„Искаме да насърчим възможно най-широка група хора да научат какво е AI, какво може и не може да се направи с него как могат да създават базирани на AI методи. Курсовете съчетават теория с практически упражнения и могат да бъдат завършени с различно темпо“, обясняват създателите.

Курсът вече се е доказал във Финландия. Първоначалната цел беше 1% от финландците, равняващ се на около 55 000 души, да изучават основите на изкуствения интелект. Тази цел беше постигната само за няколко месеца и днес Elements of AI е най-популярният курс, предлаган някога от Университета в Хелзинки.

Обучението, което завършва със сертификат, сега има нова цел – 1% от европейските граждани да овладеят основите на изкуствения интелект.

Според статистиката на сайта записалите се досега на курса, разделен на 6 тематични глави, са над 230 хил. души от 110 страни.

Още информация за ИТ инициативи и обучения