Gabrovo Game Jam се завръща

Gabrovo Game Jam се завръща след двугодишно прекъсване. Петото издание на събитието ще се състои от 3 до 5 февруари в Музея на хумора и сатирата в Габрово. На инициативата партнира катедра КСТ на Техническия университет Габрово.

Gabrovo Game Jam Gabrovo Game Jam е част от най-големия хакатон за разработка на игри в света – GlobalGameJam. Реализацията на събитието разчита на регионално и национално сътрудничество между организации работещи в сферата на ИТ, културата, образованието, технологиите.

Домакин и организатор на Gabrovo Game Jam 2023 е Музеят на хумора и сатирата. Спонсор на хакатона е глобалната агенция за дигитални платформи FFW.

Gabrovo Game Jam не е просто състезание за разработка на игри, а място за среща със съмишленици и повод за нови приятелства.

Как да се включите

Желаещите да се включат в хакатона имат възможността да се регистрират за участие на сайта. Официалният старт за участващите на място в Музея е в 17 ч.  на 3 февруари. В неделя, 5 февруари, ще бъдат обявени победителите.

Оценяването ще става по стандартни критерии, а това което ще търси журито и ще донесе бонус точки на отборите са сюжети и персонажи в игрите, близки до Габрово и габровци – находчиви и пестеливи, предприемчиви, с чувство за хумор, както и присъствието на отличителни символи на града.

Какво представлява GGJ?

За 48 часа Gabrovo Game Jam ще събере в Музея любители на компютърни и настолни игри, програмисти, писатели, аниматори и художници. Обединени в отбори те ще направят игри по обща тема, която международните организатори Global Game Jam ще обявят в деня на старта.

В годините назад е имало теми като: „Ритуал“, „Какво ще правим сега“, „Звукът от сърцебиенето“, „Ние не виждаме нещата такива, каквито са, ние ги виждаме такива каквито сме ние“, „Вълни”, „Зараза”, „Какво означава домът за теб?“, „Ремонт”. Практика в този формат е участниците да имат готова основна идея за игра. В деня на откриването идеите се споделят и намират своите екипи. В рамките на две денонощия игрите се разработват до ниво прототип, който може да се играе.