Ученици разработват дигитални проекти в ядрената наука и техника

Ученици разработват дигитални проекти в ядрената наука и техника. Това съобщават организаторите на надпреварата от Асоциацията за развитие на София към Столична община и Българското ядрено дружество

Ученици разработват дигитални проекти в ядрената наука и техника

ИТ в ядрената наука и техника

Пет отбора от водещи столични училища ще премерят сили в хакатона под наслов „Информационните технологии в ядрената наука и техника”. Отбори от 91 НЕГ, НПМГ, СМГ, СПГЕ и ТУЕС към ТУ-София ще се включат в надпреварата. Технологичното състезание ще се проведе на 5 октомври 2018 г. в Залата на новата Софийска лаборатория за иновации, създадена по проект „Умения за новите поколения“, съфинансиран от фондовете на ЕС – ERDF, IPA.

Събитието е част от динамичната обучителна програма на Лабораторията. Целта на инициативата е да насърчава развитието на иновации и предприемачество. Също така да повиши интереса на учениците към високотехнологичните области, сред които ядрената наука и приложения.

Първата част на проявата включва интересни лекции, представящи тенденциите в областта, както и възможностите, които индустрията предлага за бъдещо професионално развитие.

Хакатонът

Втората част е състезателната, с елементи на хакатон. В нея младежите ще могат да реализират своя иновационен потенциал върху интересни и актуални задачи, свързани с внедряването на Индустрия 4.0 в ядрените технологии. Под формата на 10-минутни презентации и демоверсии на информационни продукти и услуги те ще представят своето виждане за мястото в ядрените приложения на Кибер-физичните системи, Интелигентните системи за управление и Интернет на нещата. Екипите могат да предложат и техни идеи за иновации в тези области. Работа им ще бъде подпомагана и оценявана от утвърдени представители на бизнеса, предприемаческата екосистема и академичната общност.

Сред ползите от организирането на подобно събитие са търсенето на решения относно дигиталните платформи за постиженията в ядрената наука и техника и иновативните приложни инструменти за ядрена енергия, физика, медицина и радиационна защита, както и за ядрената безопасност и сигурност.

Сред официалните гости на проявата ще бъдат кметът на София Йорданка Фандъкова и евродепутатът Владимир Уручев. В събитието ще се включат още и проф. Димитър Тонев, директор на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН и д-р Младен Митев, председател на БЯД.

Подробности за ИТ събития тук