Над 200 ученици ще се включат в HackTUES 365

Над 200 ученици, групирани в 45 отбора от Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към ТУ-София, ще участват в петия училищен хакатон HackTUES 365.

HackTUES 365

Над 200 ученици ще се включат в HackTUES 365

Тридневното състезание ще се проведе от 15 до 17 март 2019 г. в София. Ученици от 8-ми до 12-ти клас ще разработват софтуерни и хардуерни технологични решения в полза на хората и бизнеса.

Хакатонът се организира от екип от ученици от 11 клас в ТУЕС с подкрепата на Асоциацията на завършилите ТУЕС и ръководството на училището. За високото качество на проектите роля ще имат и повече от 60 ИТ професионалисти. Много от тях са завършили ТУЕС и ще бъдат ментори на отборите или членове на журито. За поредна година водещи технологични компании подкрепят провеждането на ученическото ИТ състезание

Наградите

За първи път тази година е предвидена и специална награда за т.нар. embedded проект (проект с вградена микрокомпютърна технология). Това е резултат от огромния интерес на учениците към такъв тип решения през последните години.

Отличените отбори на първо, второ и трето място ще получат награди на стойност 1 000 лв., 750 лв. и 500 лв. Партньорите на хакатона ще връчат и много допълнителни награди. Най-добрите проекти от хакатона ще бъдат представени в специалното изложение на ученически разработки “ТУЕС Фест”, което ще се проведе на 20 април 2019 г. в училището.

Проектите

Според организаторите на хакатона, тази година се очаква нивото на проектите да е изключително високо. Сред регистрираните участници са учениците от ТУЕС, които спечелиха тазгодишния хакатон на Студентския клуб на Американския университет в България, както и отличените ученици в Спортния хакатон, Балканския хакатон, Хакатон за София. В тези състезания възпитаниците на ТУЕС участваха наравно със студенти и работещи софтуерни инженери.

Вече повече от 10 години възпитаници на училището са безспорни отборни победители в редица национални състезания. Ученици от ТУЕС са носители и на Младежката награда на БАИТ за 2017 и 2018 г.

Сред отличените проекти в HackTUES през миналите години са приложение за резюмиране на текст, използващо невронни мрежи, чатбот на историческа тема, селектиращ статии според интереса на потребителите, игрални конзоли, 2D симулация на генетичен алгоритъм. Награди в хакатона са получавали и проекти за рисуващ робот, приложение за рисуване с движения на ръката пред камера, програма, която табулира изсвирена мелодия, мобилни игри и много други.

Актуални ИТ събития вижте ТУК