До 31 август се кандидатства за Наградата „Джон Атанасов“

До края на август се приемат кандидатури в конкурса за Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Републиката за 2018 г.

Наградата „Джон Атанасов“ – регламент

Тазгодишното издание започна през месец май. Условията и необходимите документи за всяка от четирите категории на отличията са налични на сайта на президентството.

През 2018 г. ще бъдат връчени следните отличия „Джон Атанасов“:

Награда „Джон Атанасов“ на Президента на Република България

Връчва се на млади български учени, които са се изявили в областта на компютърните науки. Подаденото описание на проект ще бъде оценявано според индикатори за научни и практически постижения, както и такива за принос от внедряването на проекта/разработката на кандидата.

Грамота „Джон Атанасов – Ученици и техните преподаватели“

Наградите са две и са за успехи, постигнати в международните олимпиади по информатика и по информационни технологии през годината.

Грамота „Джон Атанасов – за проект с голям обществен принос“

Връчва се в подкрепа на личните постижения на младите учени и специалисти по компютърни науки и тяхната ангажираност с важни обществени предизвикателства. Изискванията са кандидатите да са под 35-годишна възраст и проектът им да е приложен за първи път в България. Журито ще отчита индикатори за иновативност, приложност и обществен принос.

Грамота „Джон Атанасов – за дебютен пробив в областта на компютърните технологии“.

Връчва се на ученици и студенти на възраст между 12 и 25 години. Те следва да са постигнали забележителни резултати през предходната година с проекти и разработки на международни школи, научни фестивали, семинари, научни конгреси.

Наградата „Джон Атанасов“ – традиции

Ежегодният конкурс за връчването на Наградата на Президента на Републиката носи името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов, създал първия цифров електронен компютър с регенеративна памет.

Наградите се връчват от 2003г. насам на изявили се в световен мащаб млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки.

Сред лауреатите на президентската награда са ръководители на изследователски центрове на водещи научно-изследователски институти и мултинационални компании в различни направления на компютърните науки.

Носителите на Наградата и Грамотите „Джон Атанасов“ се определят от комисия с участието на водещи учени и професионалисти в областта на компютърните науки. Сред тях са и Председателят на УС на БАИТ Огнян Траянов, Изпълнителният директор Весела Калъчева и Елена Маринова, член на УС.