Нов рекорд на Седмицата на програмирането EU Code Week 2016: почти 1 млн. европейци се учиха да програмират

Изданието на  EU Code Week през 2017г. ще продължи 2 седмици, като записването на събития вече е отворено

Почти 1 милион европейци (970 000 души) са взели участие на EU Code Week /Европейската седмица на програмирането/ през октомври миналата година. Това съобщават от Европейската комисия.

В рамките на Седмицата на програмирането се състояха 23 000 събития в 50 държави. Броят на участниците е нараснал със 70% спрямо 2015г. Почти половината (46%) от хората, които създават код са жени, а средната възраст на един програмист е 11 години.

В България през 2016г. се проведоха над 70 събития, посветени на програмирането. Aктивно в тях се включиха училища, неправителствени организации и частни компании в редица градове из страната.

EU Code Week е социално движение, създадено от Млади съветници на Програмата в областта на цифровите технологии през 2013г. Целта им е да покажат, че всеки може да създаде и изгради неща с програмен код – точно както правим с камъни, тухли, глина и дърво.

„Щастлив съм, че това социално движение придоби такава популярност, особено след като програмирането става все по-важно в днешния свят. Доверието и креативността в използването на цифровите технологии са от съществено значение за всички в Европа, за да могат да участват пълноценно в цифровото ни общество. Освен това, основните умения по програмиране най-вероятно ще станат задължителни за бъдещите работни места“. Това посочва заместник-председателят на ЕК и комисар, който отговаря за единния цифров пазар Андрус Ансип.

През тази година EU Code Week ще отбележи 5-тата си годишнина и ще продължи 2 седмици от 7 до 22 октомври. Това се прави с цел по-лесното участие на училищата и с оглед различните периоди на ваканция в европейските страни. Всички, които планират да организират събитие, следва да се регистрират на сайта на EU Code Week. Там ще намерите и комплекти от инструменти, учебни планове и ръководства, които ще са ви от помощ.