Кампания „Героят си ти“ започна от Деня за безопасен интернет

Кампания „Героят си ти“ започна на 5 февруари 2019 г., Денят за безопасен интернет. Инициативата е срещу онлайн езика на омразата. Това съобщават от Националния център за безопасен интернет, стейкхолдър на eSkills for Future.

Кампания „Героят си ти“ започна от Деня за безопасен интернет

Кампания „Героят си ти“

Кампанията #ГероятСиТи беше подготвена и реализирана изцяло по идея на Младежкия панел към Центъра за безопасен интернет. Александра Костова, Борислава Филипова, Вели Петкова, Виктория Иванова, Генчо Николов, Дела Иномван, Димана Додова, Елена Стаменова, Елизабета Донкова, Илия Илиев, Катя Димитрова, Константин Георгиев, Крум Александров, Мина Бонева, Симона Вълева, Симона Тодорова, Теодора Иванова, Цветина Цонкова бяха създатели на първоначалния сценарий. Също така организатори и участници в реализирането на както на видеоклипа, така и на самата кампания. Те избраха и изпълнителите на двете роли Даниел Димитров, също от Младежкия панел, и малката София. С подкрепата на Евелина Благоева, ръководител на Фондация „Гласът на децата“ и на младежката медия TeenStation, екипът се сдоби и с прекрасния ментор и режисьор Бойко Щонов.

Официалното видео на кампанията #ГероятСиТи можете да видите тук.

Денят за безопасен интернет

Самото отбелязване на Деня за безопасен интернет беше посветено на темата за противодействие на онлайн хейта. Младежкият панел беше подготвил и проведе работа по групи с участието на пристигналите от страната за награждаване най-добри киберскаути ученици, техни учители и представители на различни организации. В заключителната дискусия бяха представени идеи как да се противодейства на това негативно явление в интернет.

Специален гост на събитието беше заместник-ръководителката на бюрото на УНИЦЕФ в България Саня Саранович. Тя поздрави младите хора за активната им дейност и ги прикани да представят своите идеи и предложения пред национални институции и международните организации, за да може усилията за един по-добър интернет да са глобални.

Отличия за киберскаутите

По традиция, в Деня за безопасен интернет бяха отличени и най-добре представилите се в националното състезание киберскаути. Те получиха специални грамоти, връчени им от комисар Явор Колев, началник на отдел „Трансгранична организирана престъпност“ в ГДБОП.

С активната си дейност за популяризиране на правилата за безопасност в интернет сред техните връстници отличията заслужиха отряди на киберскаути от Гоце Делчев, Добрич, Търговище и Карлово. Те получиха и награди от главния партньор в обучителната програма „Киберскаут“ на Центъра за безопасен интернет – Теленор България.

През 2018 г. Центърът за безопасен интернет е обучил пряко 506 ученика от 28 училища в 16 населени места в цялата страна в рамките на четвъртия сезон на програма „Киберскаут“. Те, от своя страна, предадоха знанията си на над 2000 свои връстници чрез различни интересни и оригинални дейности.

Интересни възможности за преквалификация и участие в ИТ събития вижте тук.