Приемът за младежките инициативи стартира

Стартира приемът за младежките инициативи на Телерик Академия

Приемът за младежките инициативи по програмиране за ученици от 1-ви до 12-ти клас стартира. Това съобщават от Телерик Академия, които с сред стейкхолдърите на eSkills For Future.

Обученията са насочени към деца и младежи от цялата страна, които имат интерес към технологиите.

По данни на Европейската комисия в близко бъдеще 90% от работните места ще изискват някакво ниво на дигитални компетенции. В същото време едва 31% от българите притежават дигитални умения, сочи доклад на отворената мрежа за дигитално развитие EDIT.bg. За да преобърне тази негативна тенденция, Телерик Академия продължава да вдъхновява и подпомага ученици от цялата страна да се докоснат до програмирането и дигиталните технологии.

В рамките на младежките инициативи на Телерик Академия учениците развиват логическото си мислене и креативност и се подготвят за професиите на бъдещето. Всички курсове са безплатни за участниците и не се изискват предварителна подготовка или знания по програмиране.

Училищна Телерик Академия

Обученията по програмиране за гимназиални ученици стартират на 16 октомври и са отворени за младежи на възраст 14-18 г. от цялата страна. Поради засиления интерес към инициативата  кандидатите, които искат да се обучават присъствено, е необходимо да се регистрират на сайта на Телерик Академия до 26 септември и да се явят на входен изпит, който включва серия от логически задачи.

Училищната Академия предоставя теоретични и практически знания по програмиране с фокус върху разработката на уеб приложения с програмния език Java. Обученията се провеждат присъствено всеки месец в рамките на 3 последователни дни в учебния център на Телерик Академия в София.

Учениците, които искат да участват в обучението онлайн, следва само да се регистрират на сайта.

Детска Телерик Академия

Школите по програмиране за деца на възраст 10-13 г. ще се провеждат в 36 групи в 11 града в България. Желаещите могат да се обучават в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Велико Търново, Плевен, Габрово, Кърджали, Враца, Разград и Попово.

В София кандидатстването ще бъде отворено до 5 октомври и ще включва преминаване на входен тест с 40 логически задачи. Занятията ще започнат през втората половина на м. ноември в две направления „Алгоритмично програмиране“ и „Разработка на компютърни игри“.

Извън столицата обученията стартират в началото на октомври в училища-партньори на Детската Телерик Академия. Желаещите да се обучават в школите в страната могат да се свържат директно с преподавателите в съответния град за повече информация за предстоящия прием.

Dojo@TelerikAcademy

И тази година децата на възраст 7-9 г. в София могат да се включат в безплатните работилници по програмиране Dojo@TelerikAcademy. Заниманията стартират на 30 септември в учебния център Телерик Академия в София.

За участие е необходима единствено онлайн регистрация на 20 септември. Не се изисква кандидатстване, но местата са ограничени. Работилниците се организират съвместно с CoderDojo България и в партньорство с Дигиталната Национална Коалиция.

Младежки инициативи на Телерик Академия

Над 7000 ученици на възраст 7-18 г. са усвоили ключови дигитални умения и знания по програмиране в младежките инициативи на Телерик Академия до момента. В тях се подготвят и много от състезателите по информатика и информационни технологии в България, включително и 80% от шампионите в най-малката възрастова категория – 4-6-ти клас.

-> Вижте още подробности за ИТ обучения и събития за младежи тук