+359 2 946 1513, bait@bait.bg

Уеб разработчик

Интернет и мобилните приложения са най-познатите аспекти на технологиите и разработването на уеб сайтове и приложения е разпространена ИТ професия. В специалността уеб разработчик понякога се впускат и непрофесионалисти.

Какво прави уеб разработчикът?

Ако някога Ви е било интересно създаването на уебсайтове, тогава бихте могли да станете уеб разработчик. Уеб разработчиците, известни още като уеб дизайнери или уебмастъри, се занимават с проектиране и поддръжка на сайтове. Уеб разработчикът е отговорен за програмирането на код, който „казва“ на дадената интернет страница как да функционира.

Какви умения трябва да притежава уеб разработчикът?

Естествено, уменията за програмиране са от съществено значение за изграждане и поддържане на уеб сайт.

  • Създаване на сайтове с HTML
  • Форматиране и визуализация със CSS
  • Разработка на динамични уеб страници с JavaScript
  • Език за структурирани запитвания (SQL)

В допълнение, способността да се проектират и използват бази данни също е важно – чрез тях се определят точността и изпълнението при проектирането и поддръжката на уеб сайта.

Освен силни технически умения, уеб разработчикът трябва да има също добри комуникативни умения и да е в състояние да се вмества в кратки срокове. Тези специалисти трябва да могат да създават сайтове, които са с удобен дизайн, който позволява на потребителя да навигира без затруднения – процес известен като дизайн на потребителското изживяване (UX дизайн). Търпението, способността да се разберат потребностите на клиентите и да се отразят в структурата на сайта, са най-ценните качества, които един уеб разработчик може да постигне.

Уеб разработчиците могат да се присъединят към големи корпорации, правителства и публични органи, неправителствени организации или да работят на свободна практика. Поради естеството на работата си, могат да работят от разстояние и да имат гъвкаво работно време.

Каква заплата може да очаква уеб разработчикът?

По данни от PayScale, уеб разработчиците във Великобритания получават средна годишна заплата от £24 868 (€ 31 604). Трудовият опит оказва умерен ефект върху доходите в тази професия. Тези експерти обикновено не разполагат с повече от 10 години опит.

Източници:

http://eskills4jobs.ec.europa.eu/web-developer
http://academy.telerik.com/academy/certificates/web-site-development
https://mva.microsoft.com/training-topics/web-development#!lang=1033
http://www.ucreative.com/resources/infographic-web-designerdeveloper-salaries-around-the-world/
http://www.w3schools.com/html/default.asp
Web Developer Salary – PayScale

-> Вижте други ИТ професии

МРЕЖОВ ИНЖЕНЕР     АВТОР НА ТЕХНИЧЕСКА ДОКУМЕНТАЦИЯ          UX ДИЗАЙНЕР

УЧЕН ПО ДАННИТЕ           РАЗРАБОТЧИК МОБИЛНИ ПРИЛОЖЕНИЯ            РЪКОВОДИТЕЛ ПРОЕКТИ

ERP МЕНИДЖЪР

Pin It on Pinterest