Четири медала за българския отбор на eJOI 2019

Българският отбор донася у дома четири медала от Европейската младежка олимпиада по информатика eJOI. Надпреварата се провежда за трета поредна година.

eJOI 2019

Четири медала за българския отбор на eJOI 2019

Финалният резултат на бъдещите осмокласници от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ и Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“, гр. Варна спечелиха три сребърни медала и един бронзов. Атанас Димитров, Деян Хаджи-Манич и Благо Гунев взеха сребро, а Велислав Гърков заслужи бронз.

Ръководители на българския отбор са проф. Каталина Григорова (РУ „Ангел Кънчев“) и Илиян Йорданов (Софийски университет).

eJOI 2019 се проведе в Марибор, Словения между 23-ти и 29-ти август, като участие в нея взеха 90 представители на 24 държави.

Европейската младежка олимпиада по информатика

Европейската младежка олимпиада по информатика беше основана през 2017 г. в София от президентът на Международната олимпиада по информатика Красимир Манев, Бисерка Йовчева и Школата по информатика „А&Б“ в гр. Шумен, Алексей Христов, председател на борда на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) и Елена Маринова, Председател на Борда за развитие на СООПН и Президент на софтуерната компания „Мусала Софт“.

Олимпиадата предоставя възможност за подготовка и участие на състезатели до 15.5-годишна възраст.

В откриващото издание на надпреварата през 2017 г., проведено в София, българският отбор спечели два сребърни и два бронзови медала. От второто издание през 2018 г. нашите се прибраха от Казан (Русия) с два златни медала, един сребърен и един бронзов.

Още актуална информация за ИТ събития и обучения