Телерик Академия въвежда нови програми за деца

Телерик Академия въвежда нови програми за деца и младежи

Телерик Академия въвежда нови програми за деца и младежи. Инициативата ще стартира в партньорство с фондация „Америка за България“ в 4 града.

В София, Габрово, Враца и Разград стартират изцяло нови програми по дигитални науки (Digital Science) и разработка на игри (Game Development) за деца и младежи.

Програмата „Дигитални науки“ е ново обучение, което помага на учениците да развият ключови дигитални умения и да се запознаят с професиите на бъдещето извън програмирането. Програмата „Разработка на игри“ е изцяло обновена.

Как да се включите

Програмите ще се провеждат в периода февруари-юни 2018 г.

Приемът за тях е вече отворен.

Обученията са разделени в 2 групи: 4-7 клас и 8-12 клас, в които съдържанието и подходът на преподаване са съобразени с възрастта и опита на участниците.

Заради високия интерес от кандидатите в София ще се изисква преминаване на входен изпит. Участниците получават сертификат за завършено обучение в края на програмата.

Дигитални науки (Digital Science)

Обученията по дигитални науки ще се организират едновременно в София, Габрово, Враца и Разград. Те не изискват предварителни знания в областта или изявен интерес към програмирането.

Участниците ще се подготвят за професиите на бъдещето – ще научат какво стои зад най-новите технологии като изкуствен интелект, роботи, 3D принтери. Също така и как да се предпазват от опасностите в интернет. Учениците в 4-7 клас е необходимо да кандидатстват на сайта на Детската Телерик Академия. Тези в 8-12-ти клас – на сайта на Училищната Телерик Академия.

Разработка на игри (Game Development)

Програмата за разработка на игри е изцяло обновена. Тя ще се провежда първоначално в София, а от есента и в други градове в страната. Обучението развива логическото мислене и креативността на учениците, които усвояват основите на програмирането, докато създават компютърни игри. Кандидатите в 4-7 клас е необходимо да се регистрират на сайта на Детската Телерик Академия. Гимназиалните ученици в 8-12 клас – на сайта на Училищната Телерик Академия.

Инициативата

Телерик Академия разширява мащаба и обхвата на инициативите си за ученици в партньорство с фондация „Америка за България“. Както и досега те ще останат безплатни за деца и младежи, осигурявайки равен достъп до съвременно технологично обучение. Предвижда се през следващите 3 години близо 6 000 ученици от 13 града в цялата страна да преминат през програмите.

„Скоро над 90% от професиите ще изискват дигитални познания. Дори и да не се занимават с програмиране, учениците трябва да могат да управляват дигиталните технологии, за да бъдат успешни специалисти, предприемачи и лидери, конкурентни на пазара на труда. Затова продължаваме да надграждаме вече утвърдените ни инициативи и да ги разширяваме с изцяло нови програми, които да въоръжат следващите поколения с нужните знания и умения“, коментира Петър Шарков, ръководител на младежките инициативи на Телерик Академия.

С новите програми школите на Телерик Академия за деца и младежи в България стават над 50 в 12 града. От старта на инициативата през 2010 г. досега безплатно на програмиране в Академията са се обучавали над 8 000 ученици на възраст 7-18 г. Нейни възпитаници са над 50% от участниците в националните състезания по информатика в групите за 4-7 клас, където традиционно се нареждат на челни позиции, включително и на Европейската младежка олимпиада по информатика (eJOI).

Други ИТ обучения вижте тук