Стартира конкурсът за наградата „Джон Атанасов“ за 2021 година

На 10 юни 2021 г. стартира конкурсът за Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Републиката. Конкурсът носи името на световноизвестния изобретател от български произход, създател на първия електронен цифров компютър с регенеративна памет.

Наградата „Джон Атанасов“ се връчва на млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки за техните постижения в световен мащаб.

Участниците в конкурса за наградата през 2021 г. ще се съревновават за отличия в следните категории:

  1. Награда „Джон Атанасов“ на Президента на Република България;
  2. Две Грамоти „Джон Атанасов – Ученици и техните преподаватели“ – първата за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информатика. Втората – за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информационни технологии.
  3. Грамота „Джон Атанасов – проект с голям обществен принос“.
  4. Грамота „Джон Атанасов – дебютен пробив в областта на компютърните технологии“.
  5. Грамота „Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти”.

Носителите на Наградата и Грамотите „Джон Атанасов“ се определят от жури, съставено от водещи в областта на компютърните науки учени и експерти.

Крайният срок за кандидатстване за отличията в отделните категории на Наградата „Джон Атанасов“ е 5 септември 2021 година.

Правилата за всяка от категориите и необходимите документи за участие в конкурса са публикувани на интернет страницата на президентската институция.

Допълнителна информация може да получите на тел. 02/9239207 и 02/9239393, и на е-mail: nagradajohnatanasoff@president.bg