5-те най-добри идеи от Давос 2019 за бъдещето на пазара на труда

Вижте кои са 5-те най-добри идеи за бъдещето на пазара на труда споделени на Световния икономически форум в Давос.

1) Интелигентно е да наемате хора, които са  по-умни от вас

Това е най-добрият съвет от Джак Ма, създател и президент на китайския гигант Alibaba Group Holding.

„Когато наемам хора, наемам такива, които са по-умни от мен. Хората, които след 4-5 години може да са ми шефове. Харесвам хора, които са положителни и които никога не се отказват.. Най-добрите хора са оптимисти и не се оплакват, казва той.

Ма допълва: „Винаги искаш учениците ти да са по-добри от теб, да бъдеш кмет, а не в затвора. Правило номер едно: да помогнеш на хората да бъдат по-добри от теб“.

2) Нов тип работници на бъдещето

Главният изпълнителен директор на IBM Джини Ромети посочва, че тъй като автоматизацията продължава да се разраства, различията в уменията и страховете от несигурност в работата са реални. „Когато говорим за криза на уменията, наистина вярвам, че 100% от работните места ще се променят“, казва тя.

По думите й кризата не е невъзможно да се преодолее. Ромети иска да види развитието на нов модел на образование и кариера: не бели или сини якички, а нов тип работници. Това означава инвестиране в развитие на уменията и реагиране в реално време на променящия се пейзаж на уменията. Това също така означава да се освободим от традиционните модели за назначаване на служители с висше образование, добавя тя.

3) Назначаването на жени на технически позиции ще направи машините по-ефективни

Съоснователят на LinkedIn и заместник-председател на продуктовата компания Алън Блу отбелязва, че изкуственият интелект и машинното обучение стават фундаментални за изграждането на всички технологии. В тях влизат телефони, банкови услуги и много други продукти и дейности.

„Важно е, докато вървим напред, да проектираме и изграждаме тази технология по правилния начин“, казва той. Жените трябва да помогнат на машините да правят добри избори.

Блу твърди, че технологията може да подкрепи положително гъвкавостта на работното място. Тя позволява обучение чрез онлайн обучение, както и балансиране на живота чрез дистанционна работа.

4) Инвестирайте в обучение на младежите и безработните

Министърът на труда на Франция, Мюриел Пенико Muriel Pénicaud, описва програмата за преквалификация, която прилага в своята държава. На служителите се предоставят по 500 евро годишно, за да избират собствена програма за обучение. „Днес достъпът до капитал е по-лесен от достъпа до умения“, казва тя.

5) Оцелелите след проблеми с психичното здраве са добри за бизнеса

Психичното здраве беше в дневния ред в Давос с редица дискусии за това как да се преодолее стигмата и да се създадат повече работни места в подкрепа. Джон Флинт, главен изпълнителен директор на HSBC, отбеляза, че оцелелите са ценни. „Онези, които са се възстановили, често притежават устойчивост и находчивост“, посочва той.

Още информация за професиите на бъдещето ТУК