AEC Hackathon на института GATE се провежда на 8 декември

От 8 до 10 декември Институтът GATE ще бъде домакин на AEC Hackathon – най-голямата световна платформа за отворени иновации в градската среда. Предизвикателството в действие е в рамките на специалното събитие „Up to GATE. Technology, Big Data & Beyond. Open Up for Innovation“. С него ще бъде открита новата високотехнологична сграда на GATE, съобщиха организаторите.

AEC Hackathon

AEC Hackathon на института GATE се провежда на 8 декември Институтът GATE ще бъде домакин на GATE-AEC Хакатон София заедно с организаторите на най-големия хакатон в тази сфера – AEC Hackathon (Architecture, Engineering and Construction Hackathon). Първото по рода си събитие в Централна и Източна Европа, подкрепено от тази общност, ще се състои от 8 до 10 декември. То ще насърчи връзката между информационните технологии и компании, работещи в архитектурата, строителството, мобилността и градското планиране.

Хакатонът се провежда повече от десет години в различни градове по света. С над 50 глобални събития, AEC Hackathon е водещата платформа за отворени иновации в градската среда. За това време общността на AEC Hackathon се е развила в световен мащаб, включвайки експерти, доброволци и партньори от няколко континента.

На събитието участниците си сътрудничат, комуникират с експерти от различни сфери. Работят в мултидисциплинарни екипи и придобиват практически опит с иновативни инструменти. Крайният очакван резултат е решаване на конкретни казуси, свързани с развитието на градската среда.

Регистрацията за събитието е платена, като е обособена по-ниска такса за учащи.

За института GATE

Мисията на Института „Големи данни в полза на интелигентно общество“ (GATE) към Софийския университет „Св. Климент Охидски“ е да провежда приложни изследвания, да развива иновации и да предлага образование в областта на данните и изкуствения интелект. Институтът има натрупан богат опит на базата на редица успешни проекти, целящи разрешаването на ключови обществени проблеми, като болестта на Алцхаймер и дезинформацията.

GATE е българският хъб на IDSA (International Data Spaces Association), насочващ и обединяващ националните усилия за използване и споделяне на данни както в бизнеса, така и в значими за обществото области. Целта на хъба е да бъде движеща сила в ангажирането на бизнеса и публичните, и градските администрации, както и инкубатор, и акселератор, който да ускори създаването на иновациите, базирани на обмена на данни и тяхното използване на национално и регионално ниво.

От 2022 г. GATE е тестов център в сферата на големите данни и изкуствения интелект. Като част от мрежата на DIANA (мрежа от административни, тестови и аналитични центрове за подпомагане намирането на решения на критични за трансатлантическата сигурност технологични предизвикателства, като направи сътрудничеството между индустрията, стартъп компаниите и научните среди още по-тясно), той приема иноватори от целия Алианс, които да тестват своите разработки с цел оценка, валидиране и верификация.