Банкери бързат да повишат уменията си с финтех курсове

Банкери бързат да повишат уменията си с финтех курсове. Служители от банковите среди от цял свят масово се записват в курсове на Оксфордския университет по финтех, блокчейн технология и изкуствен интелект. Целта им е да напреднат по тези теми преди роботите да заемат работните им места. Това пише Business Insider.

Банкери бързат да повишат уменията си с финтех курсове

Кой какво учи?

Над 9000 души от над 135 страни са изкарали онлайн отворените курсове, чийто фокус е дигиталната трансформация в бизнеса, сочат данните на Оксфордския университет. Курсът по финтех е първият от поредица от 5 обучения. Той  вече е проведен 12 пъти, като за по-малко от 2 години участие в него са взели почти 4300 души.

Средната възраст на изучавалите го е 39 години и две трети от тях са от сектора на финансовите услуги. Това предполага, че опитните професионалисти се връщат в училище, за да разберат на какво се дължат тенденциите в тяхната индустрия. Стремежът им е да придобият умения, необходими, за да се адаптират към промените.

Страховете на банкерите, че могат да бъдат заменени от роботи имат солидно основание.  Очаква се до 2030 г. изкуственият интелект да доведе до световно съкращаване на разходите в размер на 300 млрд. долара, според анализаторската компания IHS Markit. Това ще се случи отчасти чрез съкращаването или пенсионирането на над 1.3 млн. американски банкери. Инвестиционната банка Citigroup например посочва пред Financial Times, че в рамките на 5 години би могла да намали наполовина своя 20-хиляден екип от програмисти.

Финансовите специалисти са свидетели на трансформацията и автоматизацията на своята индустрия в реално време, посочват още експертите. Финансовият сектор е подложен на резки промени. Предвижда се алгоритмичната търговия да нарасне с 11% годишно и да достигне 19 милиарда долара през 2024 г.. Финансовите институции наливат около 1,7 милиарда долара годишно в блокчейн, а глобалните цифрови транзакции надхвърлят 3,4 трилиона долара през 2018 г.

Предстоящата виртуална кредитна карта на Apple и криптовалутата Libra на Facebook са още два примера за променливите води, в които банкерите трябва да навигират.

Повече информация за възможности за преквалификация и ИТ обучения в нашия Каталог