Юбилейният 20-ти сезон на CodeIT стартира утре

Юбилейният 20-ти сезон на CodeIT стартира утре, 19 октомври 2019.  Това съобщават организаторите на международния конкурс по програмиране Мусала Софт. По традиция CodeIT се провежда под патронажа на Президента на Република България.

20-ти сезон

Юбилейният 20-ти сезон на CodeIT стартира утре Юбилейният 20-ти сезон посреща всички участници с мистицизма на кукерите и с много нови предизвикателства.

Предстоят различни изненади за тазгодишните таланти в състезателното програмиране. Всички с ненулев резултат ще получат тениска, а след всеки кръг ще има и награди на жребиен принцип.  На финала най-добрите ще се срещнат със световноизвестния ИТ гуру от Китай – Юхао Ду. Той е златен медалист от Международната олимпиада по информатика IOI 2015 г., а през 2017 г. с отбора си достига до финала на ACM-ICPC, където печелят сребро. Същата година печели TCO, а през 2019 г. триумфира във финала на Atcoder world tour.

Първият онлайн кръг на CodeIT е от типа Маратон. Ще продължи три седмици – стартира тази събота на 19.10.2019 г., 09:00 часа и ще приключи в 20:00 часа на 09.11.2019 г. Кръгът включва една задача, за която всеки участник трябва да достигне възможно най-оптималното решение спрямо останалите състезатели.

„Състезанието стимулира и развива качествата на младите програмисти в обстановка, най-близка до реалната професионална среда, като същевременно дава възможности за създаване на трайни контакти и възможности за съвместна работа.: Това посочва доц. Първан Първанов, Декан на ФМИ, СУ „Св. Климент Охридски“, един от патроните на първи кръг.

„Надявам се една мисъл на Сенека да ви вдъхнови така, както мен: „Аlteri vivas oportet, si vis tibi vivere“ или „Трябва да живееш за другите, ако искаш да живееш за себе си“. Това сподели д-р Антоан Тонев, Директор на СМГ „Паисий Хилендарски“ и също патрон на първи кръг.

За CodeIT

CodeIT е едно от най-старите състезания по програмиране в света. По регламент конкурсът има 6 предварителни онлайн кръга, последвани от присъствен финал в София. До финала достигат най-добре представилите се състезатели от предварителните кръгове – 12 финалисти от общото класиране и 5 от класирането за младежи до 8 клас.

CodeIT няма възрастови ограничения, но основната група участници са ученици и студенти с интереси в алгоритмите и състезателното програмиране – много от тях медалисти от международни олимпиади.

Още информация за ИТ събития и инициативи