Младежи модернизират града в ученическо състезание по програмиране

Шестият хакатон Hack TUES ще се проведе в иновативен хибриден формат

Шестото издание на ученическия хакатон Hack TUES ще се проведе в двата първи уикенда на м. октомври. Състезанието по програмиране тази година ще се проведе в хибриден формат, като отборите ще работят и ще представят проектите си дистанционно. Откриването ще бъде на 1 октомври от 17:30 ч. в Лабораторния комплекс на Sofia Tech Park. Церемонията по награждаването ще се проведе на 11 октомври от 16:00 ч. на същото място.

Темата на Hack TUES 6 е Smart City. Емблематичното състезание се организира от екип ученици от Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София. Участие в надпреварата се очаква да вземат 125 ученици от ТУЕС.

Хакатонът представлява състезание за разработка на технологични проекти в рамките на няколко дни по зададена тема. Тази година за първи път състезанието ще обхване по-дълъг период – от 1 до 11 октомври. Учениците ще имат на разположение три пълни дни за работа по проектите си през първия уикенд на октомври.

Комуникацията с менторите на участващите отбори ще е онлайн. Дистанционно ще се проведат и полуфиналите, в които всички участници ще представят проектите си пред журито.

Ученици от всички паралелки ще разработват софтуерни и хардуерни проекти за модернизация на града. Участниците ще имат възможността да разработят проект по тема за COVID-19.

Hack TUES е доказателство и за успешно работещия модел на партньорство между бизнеса и образованието. За поредна година водещи технологични компании подкрепят провеждането на ученическото ИТ състезание.

Освен награда за най-добър софтуерен и най-добър хардуерен проект, тази година за пръв път ще има и специални награди за най-добра презентация на проект и за любим отбор на публиката. Отличените отбори на първо, второ и трето място ще получат награди на стойност съответно от 1 000 лв., 750 лв. и 500 лв.

Hack TUES е първият и единствен по рода си хакатон в България, организиран от ученици за ученици. Събитието стартира през 2015 г. като инициатива на ученици от Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ – София, като няколко издания по-късно, Hack TUES е вече една от емблематичните трибуни за изява на учениците – както като участници в състезанието, така и като доброволци и организатори на мащабната проява.

“Хакатонът в ТУЕС е една от най-интерактивните форми за контакт между бизнеса и учениците в нашето училище.” – казва доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на Технологично училище “Електронни системи” към Технически университет – София. “По време на работата си отборите могат да черпят конкретен опит от професионалните си ментори. А, надявам се, и самите ИТ професионалисти се зареждат с вдъхновение и ентусиазъм от работата с учениците.”

Още за Hack TUES 6 може да намерите на сайта на Hack TUES и във Фейсбук страницата на събитието.