Hack TUES Infinity с тема Отвъд границите

Hack TUES Infinity с тема Отвъд границите в 8-ото издание на единствения по рода си хакатон, организиран от ученици за ученици. Надпреварата се провежда в ТУЕС към ТУ-София с  подкрепата и менторство на АЗТУЕС, тази година изцяло онлайн.

Hack TUES Infinity с тема Отвъд границитеУчастниците в хакатона не знаят по каква тема ще работят до започването на събитието. Тази година темите бяха разкрити чрез дискусия  на специално подбрани лектори –  Асен Мутафов, астроном от  Обсерваторията в Рожен, доц. Камен Козарев от Института по астрономия към БАН и Татяна Иванова, студент по Инженерна физика и участник в много престижни лагери на NASA. Главната тема Beyond the Boundaries визира проекти и технологии, свързани с изследването на дълбокия космос и биониката.

Победителите

Първото място на тазгодишното издание – Hack TUES Infinity, беше присъдено на отбор Lemniskata на дванайсетокласници от училището. Системата, разработена от тях, оценява вероятността за успешно кацане върху космически терен – астероиди, планети и луни, на база климатичните условия и височината на терена. Проектът е базиран на са Next JS, Docker и Python, а създателите Виолета  Кабаджова, Захари Момчилов, Кристиян Стоименов, Мартин Вайер и Стоян Тинчевполучиха наградата си от ректора на Технически университет – София – проф. дтн инж. Иван Кралов.

Второ място спечелиха отбор “Котки с палци”. Момчетата бяха създали СПИМ – система за подпомагане изследването на Марс. Системата съдържа  няколко компонента – главни станции, които следят условията на планетата и по – малки  джобни устройства, които известяват астронавтите при отклонения от нормите.  Отличието връчи научният ръководител на ТУЕС към ТУ-София – Таня Василева.

На трето място се класираха отбор “TtT” – създатели на TtT pager. Това е система от  пейджъри, които помагат да се премине езиковата бариера на Международната космическа станция.

За ТУЕС и хакатона

За първи път се проведе и играта Hack your Space. За да се включат, участниците трябваше  да качат пост или кратко видео в Instagram и TikTok – снимка от работния процес, свързана с хакатона.

Общо 36 награди бяха раздадени в това издание на Hack TUES  Infinity. Събитието беше  подкрепено от водещи компании в IT-бранша и от цялата ТУЕС общност за поредна година. Началото на хакатона от ученици за ученици е дадено през 2015 г. като няколко издания по-късно, Hack TUES е неповторим шанс за изява на учениците.

Екипът на ТУЕС към ТУ-София е носител на Наградата за специален принос на БАИТ за 2019 г.