Започна набирането на кандидатури за Награда „Джон Атанасов“ 2023 г.

Започна набирането на кандидатури за инициативата на президента на Република България Награда „Джон Атанасов“ 2023 г. Ежегодният конкурс носи името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов – създател на първия електронен цифров компютър с регенеративна памет.

Започна набирането на кандидатури за Награда „Джон Атанасов“ 2023 г.През настоящата 2023 г. предстои да се отбележи 120-годишнината от рождението на Джон Атанасов – на 4-ти октомври.

От 2003 г. – началото на инициативата, Наградата „Джон Атанасов“ се връчва на млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки за техните изключителни постижения в световен мащаб.

Сред лауреатите на президентската награда са ръководители на изследователските центрове на водещите в областта на компютърните науки научно-изследователски институти и мултинационални компании в света.

Участниците в конкурса през 2023 г. ще се съревновават за отличия в следните категории:

  1. Награда „Джон Атанасов“ на президента на Република България;
  2. Две Грамоти „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ – първата за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информатика и втората за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в олимпиадите по информационни технологии;
  3. Грамота „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“;
  4. Грамота „Джон Атанасов – дебютен пробив в областта на компютърните технологии“;
  5. Грамота „Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти”.

Носителите на Наградата и Грамотите „Джон Атанасов“ се определят от жури, съставено от водещи в областта на компютърните науки български учени и експерти.

Крайният срок за кандидатстване за отличията в отделните категории на инициативата Награда „Джон Атанасов“ е 10 септември 2023 година.

Правилата за всяка от категориите и необходимите документи за участие в конкурса се публикуват на интернет страницата на президентската институция.

Допълнителна информация може да се получи на тел. 02/9239289 и 02/9239393, както и на е-mail: nagradajohnatanasoff@president.bg .