NFT Datathon – първият по рода си NFT хакатон предстои в София

NFT Datathon – първият по рода си NFT хакатон ще се състои в София, съобщават организаторите от Nexo и Data Science Society в партньорство с Асоциация за развитие на София и Столична библиотека.

NFT Datathon

NFT Datathon - първият по рода си NFT хакатон предстои в София

NFT Datathon е иновативно състезание, което ще събере млади учени и професионалисти в предизвикателство за прогнозиране цените на NFT активи.

Наградният фонд на състезанието е от $12 000 за осъществяване на печелившия проект и $3000 награди в криптовалути.

Предизвикателството очаква да привлече близо 100 експерти, студенти и представители на академичния, научния и частния сектор. Сред членовете на журито са преподаватели от Технически университет – София, Софийски университет, Нов български университет и представители от Асоциация за развитие на София (Столична община).

Как да участвате?

От 15 до 17 април SofiaLab и Столична библиотека – филиал “Сердика” ще бъдат домакини на иновативното състезание.

В рамките на 48 часа експерти, анализатори и ентусиасти в сферата обработката на данни, ще придобият безценен опит с данни, събрани и подготвени специално за изданието на NFT Datathon 2022.

Регистрацията за събитието е отворена до 15 април

Може да се включи всеки с интерес и знания в областта на Data Science – студенти, учени, крипто и блокчейн ентусиасти, готови да намерят решението на толкова труден казус.

Какво е NFT?

NFT Datathon предизвиква участниците да разработят модел за прогнозиране на стойността на NFT активи.

NFT е съкращение от Non-Fungible Token (неизменяем токен). Неизменяемите токени (NFT) са дигитален сертификат за (интелектуална) собственост, базиран на блокчейн мрежата на Етериум. Всяко NFT е уникално, не може да бъде репликирано или променяно. Технологията е всеобхватна и може да бъде използвана за удостоверяване на собственост върху почти всичко – от произведения на дигиталното изкуство, през видеоклипове и филми, дигитални аудио файлове през потребителски стоки (дрехи, обувки, часавници, аксесоари) до недвижимо имущество (къщи и апартаменти).

Казусите, по които участниците ще решават са свързани с прогнозиране на цената и анализ на динамичния NFT пазар.

Основното предизвикателство се корени във вариациите на стойността на NFT активите – от няколко долара до няколко милиона. За тази цел задачата ще бъде разделена на няколко части и ще даде възможност да се разглеждат и тестват различни хипотези.