Започва новият конкурс за Space Camp Turkey 2023

Започва новият конкурс за Space Camp Turkey 2023. Организаторите от Центъра за творческо обучение съобщиха, че отварят кандидатстването за новото издание на космическия лагер.

В конкурса могат да участват ученици на възраст между 11 и 15 години.

Темите в конкурса за 2023 г. са:

  1. Представи си, че си главен готвач на космически кораб след 100 години. Какво е менюто днес и защо?
  2. Представи си, че Земята има космически щит. От какво и как ще ни предпазва той?
  3. Как изследването на космоса събира и разделя хората?

Започва новият конкурс за Space Camp Turkey 2023Младежите имат правото да изберат с коя от трите теми да участват, както и в какъв формат да представят идеите си – писмен или видео. Творбите могат да бъдат на български или на английски език.

За 2023 г. квотата за български участници е 200 деца и младежи.

Срокът за участие в конкурса е 15 януари 2023 г.,

Кандидатурите се изпращат чрез онлайн формуляр. С всички изисквания към писмените и видео творбите можете да се запознаете на сайта spacecamp.cct.bg.

Специално подбрано жури от професионалисти с богат опит в областта на науката, технологиите и иновациите ще оценяват подадените кандидатури.

Лагерът

Програмата на Space Camp Turkiye е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти. Занятията в лагера включват реални тренажори и симулатори на живота и работата в Космоса. Участниците обличат скафандри, докосват се до истински тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс. В рамките на обучението те научават много за подготовката на астронавтите – физическа, интелектуална и психическа. Чрез интерактивни симулации младежите развиват умения за работа в екип, подобряват комуникацията помежду си и възпитават лидерски качества у себе си в динамична и забавна среда.

По време на лагерите през 2022 г. 179-те българските участници успяха да извоюват много отличия, сред които престижната награда Kaya Tuncer “Right Stuff”, два медала за изключително представяне – Outstanding Camper, както и колективни награди за своите интернационални отбори.

Space Camp Turkiye

Space Camp Turkiye в Измир, Турция e един от двата космически центъра за обучение в света, създадени по модел на НАСА и единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер за Европа, Азия и Близкия Изток.

Лагерът е уникална възможност за учениците да развият своите умения в STEM науките, да подобрят нивото на владеене на английски език, Също така да развият своите умения за работа в екип, вземане на решения и лидерство. Участието в програмата е успех за самите деца, както и свидетелство за успехите на техните преподаватели.

Център за творческо обучение е дългогодишен партньор на Space Camp Turkiye и координатор на програмата за цяла България. Мисията на Центъра е подобряване на образователната среда в България чрез разкриване потенциала както на учащите, така и на обучители-специалисти.

С цел да подкрепят участието на български ученици в космическия лагер и да дадат възможност на по-голям брой деца да посетят лагера, Център за творческо обучение набира и спонсори

С помощта на спонсорите на програмата и общините-партньори, Центърът ежегодно осигурява десетки пълни и частични стипендии за най-отличилите се в конкурса деца и младежи. Стипендиите са в размер на 100%, 50%, 25% и поощрителни стипендии от по 10 процента.