ТУЕС Фест 2019 представя технологии за дома и ежедневието

ТУЕС Фест 2019 представя технологии за дома и ежедневието, съобщават организаторите на уникалното събитие.

ТУЕС Фест 2019

ТУЕС Фест 2019 представя технологии за дома и ежедневието

На 20 април 2019 г., от 10:00 до 17:00 ч. Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към ТУ- София отваря врати за ученици, студенти, родители, ИТ професионалисти и представители на компании, обществени организации и институции.

Над 150 ученици от 8-ми до 12-ти клас на училището ще представят най-добрите си технологични разработки в областта на компютърните мрежи, софтуера, вградените микрокомпютърни системи и роботиката. Второто издание на ТУЕС Фест е посветено на темата „Технологии за всички“, по която работиха участниците в последния училищен хакатон HackTUES.

Събитието ще предложи на посетителите над 60 иновативни технически проекта. Сред тях както зрелищни и забавни машини и роботи, така и строго специализирани мрежови и софтуерни разработки.

 • Безспорно най-любопитни за младите посетители на ТУЕС Фест ще бъдат т. нар. Battle bots, роботите и видео игрите. Те ще могат да се забавляват и с някои остроумни машини като часовник от вентилатор,
 • тостер, който изпича снимки,
 • ходещо кошче за смет,
 • мишка със система за охлаждане на ръката,
 • електро борд и др.

За учениците ще са интересни и приложения като платформата за решаване на стереометрични задачи във виртуална среда или прототипът на 8-битов компютър, създаден с учебна цел.

Организаторите посочват, че родителите също има с какво да се забавляват. Те  ще открият много разработки за улеснение на ежедневието им като

 • кафе-машина с гласови команди,
 • автоматизиран аквариум и автоматизирана оранжерия,
 • система за управление на осветлението,
 • нагряваща се чаша,
 • система за дистанционно активиране на функции в автомобила като парно, светлини и дори запалване на двигателя и др.

Представителите на институции и обществени организации могат да намерят сред учениците потенциални партньори за бъдещи проекти с обществена значимост. Те ще могат да се запознаят с учениците, създали устройство-асистент за незрящи, което получи първа награда на ученическия хакатон HackTUES, и система за локализиране на хора в планината, която беше отличена с

Младежката награда на БАИТ.

Учениците ще демонстрират още

 • устройство-преводач, което пише на брайлово писмо,
 • система за автоматично разпределяне на медикаменти за възрастни пациенти в социални домове,
 • монитор за физическото и психическото състояние на човек, система за проследяване на автентичността на стоки в магазинната мрежа,
 • инкубатор за яйца и др.

За професионалистите от ИТ сектора ще бъде интересно да видят проекти на мрежови архитектури, използващи различни протоколи за маршрутизация. Също така системи за отхвърляне на злонамерен трафик и атаки, софтуерно дефинирана радио система, демонстрации на сензорни устройства и дори система за жестови контрол на компютър. Учениците ще демонстрират уменията си за пробив и за защита на WI-FI мрежи, чрез проект, който намира паролите на безжични системи в близост.

Наградите

Всички посетители ще могат да гласуват на място за най-добрия проект в трите категории:

 1. Компютърни мрежи,
 2. Софтуер и
 3. Вградени системи и роботика.

На базата на получените гласове ще бъдат определени носителите на Наградата за най-добър проект на ТУЕС Фест във всяка от категориите. Проектите ще се състезават допълнително и за специалните награди на ИТ компаниите-партньори на събитието.

Наградите за най-добър проект в трите категории на база на гласовете на посетителите ще бъдат връчени в 16:30 ч.

Още информация за ИТ събития