Остава месец за кандидатстване за Наградата „Джон Атанасов“

Остава месец за кандидатстване за Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Републиката за 2019 г. Крайният срок за кандидатури за отличията е 10 септември 2019 г.

Остава месец за кандидатстване за Наградата „Джон Атанасов“

Наградата „Джон Атанасов“ – регламент

Участниците в конкурса за наградата през 2019 г. ще се съревновават за отличия в следните категории:

  • Награда „Джон Атанасов“ на Президента на Република България;

Връчва се на български учени, ненавършили 35 години, които са се изявили в областта на компютърните науки. Подаденото описание на проект ще бъде оценявано според индикатори за научни и практически постижения, както и такива за принос от внедряването на проекта/разработката на кандидата.

  • Две Грамоти „Джон Атанасов – Ученици и техните преподаватели“.

Първата за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информатика и втората за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информационни технологии.

  • Грамота „Джон Атанасов – за проект с голям обществен принос

Връчва се в подкрепа на личните постижения на младите учени и специалисти по компютърни науки и тяхната ангажираност с важни обществени предизвикателства. Кандидатите следва да са до 35 години и проектът им да е приложен за първи път в България. Журито ще отчита индикатори за иновативност, приложност и обществен принос.

  • Грамота „Джон Атанасов – за дебютен пробив в областта на компютърните технологии“.

Кандидатите следва да са ученици и студенти на възраст между 12 и 25 години, които са постигнали забележителни резултати през предходната година с проекти и разработки на международни школи, научни фестивали, семинари, научни конгреси.

Носителите на Наградата и Грамотите „Джон Атанасов“ се определят от жури, съставено от водещи учени и експерти. Сред тях са и Председателят на УС на БАИТ Огнян Траянов и Изпълнителният директор на БАИТ Весела Калъчева.

Правилата за всяка от категориите и необходимите документи за участие в конкурса са публикувани на сайта на президентската институция.

Допълнителна информация може да получите на тел. 02/9239393 и на е-mail: nagradajohnatanasoff@president.bg .

Конкурсът за Наградата „Джон Атанасов“

Ежегодният конкурс за връчването на Наградата на Президента на Републиката носи името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов, създал първия цифров електронен компютър с регенеративна памет.

Наградите се връчват от 2003г. насам на изявили се в световен мащаб млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки.

Сред лауреатите на президентската награда са ръководители на изследователски центрове на водещи научно-изследователски институти и мултинационални компании в различни направления на компютърните науки.

Още актуална информация за ИТ инициативи и конкурси