Борис Михов е победителят в 24. сезон на CodeIT

Борис Михов е победителят в 24. сезон на CodeIT. Mеждународнияt конкурс по програмиране сe организира от Мусала Софт, част от Qinshift. На официална церемония с почетното присъствие на Президента на Република България Румен Радев бяха отличени най-изявените таланти, достигнали финала на тазгодишното издание на състезанието.

Тази година в CodeIT знания премериха таланти от 34 населени места в 5 държави – България, Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Хърватия, 20 от тях се намират в България. Това е доказателство за устойчивите традиции на страната в информатиката. Любопитен факт е, че тази година за пръв път в историята на състезанието знание премериха баща и син от България. А от дълги години редом до учениците си се състезава учител от Сомбор, Сърбия – Душко Обрадович.

„Успешен живот е да отгледаш щастливо дете и да сътвориш добри дела, които да оставят своя позитивен отпечатък и след теб. CodeIT e едно такова дело. Благодаря на всички замесени през почти четвъртвековната история на общността CodeIT.“  – сподели Елена Маринова, съосновател на Мусала Софт и член на Консултативния съвет на Qinshift.

Олександър Кулков беше ИТ гуруто на сезон 2023/2024. С дългогодишния си опит като гросмайстор в CodeForces и главен организатор на състезателните лагер-школи в Осиек, Хърватия, той вдъхнови финалистите със специална лекция.

Финално Класиране CodeIT 2023/2024:

 1. Борис Михов – София, България
 2. Христо Христов – София, България
 3. Благойче Павлески – Прилеп, Северна Македония
 4. Ясен Пенчев – Габрово, България
 5. Андрей Одри – Сомбор, Сърбия
 6. Серкан Рашид – Шумен, България
 7. Добромир Ангелов – Варна, България
 8. Кирил Минков – Пловдив, България
 9. Виктор Лучич – Сомбор, Сърбия
 10. Явор Василев – Шумен, България
 11. Михаил Михалев – Габрово, България
 12. Душко Обрадович – Сомбор, Сърбия

Класиране младежи:

 

 1. Денислав Манев – Габрово, България
 2. Николай Христов – София, България
 3. Никола Манолов – Хасково, България
 4. Божан Иванов – Търговище, България
 5. Николай Вълчанов – Шумен, България

На церемонията присъстваха академични и образователни партньори, спонсори, посланици, приятели на CodeIT.  Мусала Софт изразява благодарността си към всички патрони, спонсори и приятели на конкурса, които за 24. година подкрепят участници от цял свят в един от най-старите конкурси по програмиране в света – CodeIT.

За CodeIT

CodeIT е създаден от Мусала Софт през 2000 г. с водещото списание PC Magazine като национално състезание, днес CodeIT събира стотици участници от България и света. През 2011 конкурсът приема нов формат, в който всеки сезон е разделен на два типа състезателни части – СПРИНТ (5+3 задачи) и МАРАТОН (1 задача). Етапите включват “бързи и бавни“ задачи, разпределени в шест задочни кръга. До големия финал достигат 12-те най-добри състезатели през годината.