ИТ таланти от 3 държави на финала на CodeIT 2024

Състезатели от България, Сърбия и Република Северна Македония ще премерят знания на финала на международния конкурс по състезателно програмиране CodeIT. Той ще се проведе на 2 и 3 юни в СТЦ Интерпред в София.

Списък на финалистите в CodeIT 2024:

Благойче Павлески

Борис Михов

Виктор Лучич

Добромир Ангелов

Душко Обрадович

Кирил Минков

Михаил Михалев

Христо Христов

Финалисти в младежкото класиране:

Божан Иванов

Денислав Манев

Никола Манолов

Николай Вълчанов

Николай Христов

По време на финала, специална лекция за финалистите ще изнесе Олександър Кулков – гросмайстор в CodeForces и главен организатор на състезателните лагер-школи в Осиек, Хърватия. Той е автор на над 60 задачи за състезателно програмиране. Освен това Олександър има опит в преподаването на алгоритми, структури от данни и формални езици на университетско ниво.

Финалът се провежда под патронажа на президента на Република България, с подкрепата на най-елитните академични институции в страната, посолства, спонсори и съмишленици. Зад мисията на CodeIT застават ректори, декани, директори на математически гимназии и основатели на престижни ИТ школи. Всички те ще бъдат специални гости на церемонията по награждаване, където ще връчат отличия на най-изявените финалисти.

Пълен списък на академичните патрони на състезанието може да бъде намерен тук: https://codeit.bg/bul/news/view/226 .

*Финалистите са изброени по азбучен ред, а не по реда на класиране. При невъзможност за участие на даден финалист, участие взима следващият в класирането.

Допълнителна информация за CodeIT

CodeIT – създаден от Мусала Софт през 2000 г. с водещото списание PC Magazine като национално състезание,  днес CodeIT събира стотици участници от България и света. През 2011 конкурсът приема нов формат, в който всеки сезон е разделен на два типа състезателни части – СПРИНТ (5+3 задачи) и МАРАТОН (1 задача). Етапите включват “бързи и бавни“ задачи, разпределени в шест задочни кръга. До големия финал достигат 12-те най-добри състезатели през годината. От сезон 2013г./2014г.  конкурсът става международен и са въведени  Junior задачи за състезатели до 8-ми клас, изключително важна стъпка за ранното привличане към областта на науките и технологиите. ТОП 5 Junior на всеки сезон участват във финала, включвайки се в отделно младежко класиране.

От 2007-ма година конкурсът се провежда под патронажа на президента на Република България. До момента в CodeIT са участвали над 2300 състезатели от 20+ държави.