Go Digital награда от A1 за ученици от ТУЕС-София

Go Digital награда получиха ученици от Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет-София /ТУЕС-София/. Надпреварата се състоя по време на единадесетия младежки предприемачески форум „Изгряващи звезди” на JA България.

Go Digital награда от A1 за ученици от ТУЕС-София

Експерти от А1, които бяха част от журито, връчиха наградата на екипа, разработил най-добрия дигитален проект по време на изложението. Васил Нейчев, старши мениджър „Системи за управление и поддръжка” в А1, беше част от журито на студентските компании. Бисер Хаджимарков, мениджър екип, „IP мрежа и архитектура“ – на ученическите компании на 9 юни. А1 подкрепя инициативата с цел да поощри бъдещите предприемачи и млади таланти, които имат интерес към технологиите и които се специализират в разработването на дигитални проекти.

От телекома участваха и в Speed Consulting (бързо консултиране). В рамките на 30-минутни сесии специалисти по „Човешки ресурси“ на А1 консултираха младежите за възможностите им за кариерно развитие и свободните позиции в А1.

Go Digital награда

Стартъпът на учениците от ТУЕС-София разработва VCVision. Това е иновативна система за гласово предаване на съдържание и семантика на изображения от реалността, предназначена за хора със зрителни увреждания.

Устройството е с вградена камера и изкуствен интелект и сбъдва мечтата на слепите хора да „виждат“. Дигиталният асистент ще може да описва изображения като истински човек, а не като компютър.

Проектът на младежите взе и голямата награда в HackTUES 365. Петият хакатон на ТУЕС се проведе през м. март 2019.

„Изгряващи звезди”

В рамките на форума тази година участваха 260 ученици и студенти от цяла България, които представиха своите продукти и услуги. С проявата JA България отбеляза и 100 г. от старта на емблематичната програма по предприемачество „Учебна компания“ на Джуниър Ачийвмънт, създадена през 1919 г.

Още за ИТ инициативи и обучения