AI асистент за незрящи спечели голямата награда в HackTUES 365

AI асистент за незрящи спечели голямата награда в HackTUES 365 . Това съобщиха организаторите на петия хакатон на ТУЕС.

Победителите

AI асистент за незрящи спечели голямата награда в HackTUES 365

Устройството VoiceCV е разработено от отбор, създадено от отбор „Elsyser“ – Виктор Велев от 10 клас, Петър Герасимов и Теодор Станишев от 12 клас. То може да се интегрира в шапка или очила и играе ролята на личен асистент, който информира с глас за околните обекти чрез снимки в близка и далечна перспектива. Отборът получи и специалните награди на спонсорите на хакатона.

За пърив път беше връчена Специална награда за проект с вградена микрокомпютърна технология. Тя отиде при системата S.P.A.S. (Smart Personal Assistant System) за отдалечено управление на устройства в дома или офиса през мобилен телефон. Проектът е разработен от Искрен Александров от 8 клас и Ангел Стоянов, Мартин Вайер, Мартин Георгиев и Денис Захариев от 9 клас, от отбор „Телефона в сака“.

Втора награда в хакатона спечели приложението за решаване на геометрични задачи GeoSolver. То сканира условието и генерира електронен чертеж и решение на задачата. Разработката е дело на 12-токласниците Телерик Арсов, Мартин Дацев, Антонио Милев, Владислав Георгиев и Петър Милев от отбор „Какводой“.

Трета награда в хакатона спечели отбор „Бабич“. Отличието е за проекта Product Chain, който използва блокчейн технология, за да предпази потребителите от фалшиви стоки на пазара. Мартин Йорданов от 11 клас и Самуил Георгиев, Антон Янчев, Огнян Барух и Георги Любенов от 10 клас разработиха система за проследяване на автентичността на продукти в търговската мрежа, чрез уникален QR код, който дава информация за пътя на продукта.

HackTUES

Още шест други проекта спечелиха специални награди в тазгодишното издание на HackTUES. Това е единственият хакатон, организиран от ученици за ученици. Състезанието се проведе от 15 до 17 март 2019 г. в ТУЕС и учатие  в него взеха 200 ученици от 8-ми до 12-ти клас на ТУЕС, разпределени в 43 отбора. Най-добрите проекти от HackTUES 3665 ще бъдат представени публично в специалното изложение на ученически разработки “ТУЕС Фест”, което ще се проведе на 20 април 2019 г. в училището.

„Учениците от ТУЕС отново доказаха, че за тях няма неосъществими идеи.“ Това каза доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ – София. „Журито и  професионалистите са силно впечатлени от факта, че в хакатона се разработват проекти, използващи най-новите технологии.

Преобладаващата част от проектите – финалисти в HackTUES 365 комбинират софтуерни, мрежови и хардуерни решения. Сред основните ползи от участието си в хакатона учениците посочват възможността да опознаят и тестват нови технологии, да работят с професионалисти като ментори, да се научат да работят в екип и да представят идеите си, както и да открият конкретни насоки за бъдещото си професионално развитие.

Още информация за ИТ инициативи и обучения