Автоматизирана система за доставка с дронове спечели голямата награда на Hack TUES 6

На церемонията по награждаване бяха връчени общо 29 награди от партньори и организатори

Автоматизирана система за доставка на пратки с дронове спечели първа награда в шестия ученически хакатон Hack TUES 6 на Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към ТУ– София с фокус “Smart City”. Устройството  DRUN е създадено от отбор „FAnton“ – Ангел Пенчев, Симеон Георгиев, Боян Иванов, Богдан Миронов и Мирослав Мирчев от 12 клас, като чрез невронна мрежа дронът се навигира, така че да изпълни поръчката. Отборът получи и специалните награди на Experian Bulgaria и Kaufland IT Hub. Отличието бе връчено лично от ректора на Технически университет – София, проф. дн инж. Иван Кралов.

Втора награда в хакатона спечели отбор „789“ с проекта си Пейо – преработено радио на около 60 години, използващо дигитални технологии. Неговите създатели са Илиана Генова, Стефан Антонов, Венелин Атанасов от 12 клас и Боряна Стефанова и Иваело Кръстев от 10 клас. Те получиха и специалната награда на TelebidPro.

Трета награда журито отреди на отбор „Нишки“ за проекта NotInfo, браузър разширение за Chrome, което следи дали съдържанието, което човек чете е фалшива информация или не. Разработено е от Анета Цветкова, Калин Дойчев, Костадин Костадинов и Евгени Димов от випуск 2020 на ТУЕС.

Специалната награда за най-добър проект с вградена микрокомпютърна технология получи Smart Water Meter – съвременен водомер с дисплей, отчитащ моментното и месечното потребление на водата. Проектът е разработен от Александър Иванов, Иван Георгиев и Васил Колев от 9 клас, отбор „C–“.

Първата за историята на хакатона награда „Най-добър ментор“ получиха Владимир Гаристов от ТУЕС, Марин Дацев от TelebidPro и Боян Георгиев от Experian. Отличието връчи Огнян Траянов, председател на УС на БАИТ, който награди менторите с ваучер за курс по киберсигурност от портфолиотона EC Council на стойност 1500 лв. EC-Council, е най-големият орган за техническо сертифициране в областта на киберсигурността в света. Организацията работи в 145 държави и е разработчик и собственик на световно известни сертификационни курсове. Партньор за обучение в България на EC Council е ТехноЛогика ЕАД.

Заместник-кметът на София, д-р Дончо Барбалов връчи две специални награди от името на Асоциация за развитие на София – на отбор „Лек живот“ от 11 клас за проекта им Bus Locator (мобилно приложение, което помага на незрящите в градския транспорт), както и на отбор „Segmentation Fault“ за разработеното от тях мобилно приложение Walkly, което подтиква хората да се придвиждат пеша, вместо да използват автомобилите си.

За пръв път тази година се връчиха специални награди за „Най-добра презентация“ на отбор, за „Любим проект на публиката“ и за „Изгряващи звезди“ за най-добра разработка на ученици от 9 клас. Отборите „789“ и отбор „Нишки“ от ученици съответно от 10, 12 клас и випуск 2020 на ТУЕС, бяха отличени за най-добра презентация, отличието за любим проект отиде при отбор „Холдинга“ с разработката на учениците от 12 клас – Covid Tracker – мобилно приложение, което помага на хората да разберат дали са заразени преди да забележат симптоми. Изгряващите звезди, които спечелиха наградата за най-добър проект от 9 клас, са Симеон Йорданов, Мартин Божилов, Ясен Ангелов, Матей Захариев, Калоян Дойчинов от отбор „AyyMD Tech Tips“, с проекта си Techary, уеб платформа, която обединява всичко добро от всяка социална медия на едно място.

 Още 6 други проекта спечелиха специални награди в тазгодишното издание на най-големия български хакатон, организиран от ученици за ученици, Hack TUES.

Състезанието се проведе в хибриден формат в първите два уикенда м. октомври. Отборите работеха по проектите си дистанционно, а финалът на състезанието и церемонията по награждаването се състояха в София Тех Парк. В хакатона участваха 125 ученици, възпитаници на ТУЕС, разпределени в 29 отбора.

30 ИТ професионалисти от различни компании, много от които възпитаници на училището, бяха ментори и членове на журито. Хакатонът се организира от екип от доброволци от 12 клас с подкрепата на Асоциацията на завършилите ТУЕС и ръководството на ТУЕС.

ТУЕС е носител на наградата на БАИТ за 2019 г. за специален принос към развитието на ИКТ сектора.