Професиите на бъдещето са в ИТ сферата, сочи проучване

Професиите на бъдещето са в ИТ сферата. Те са най-перспективните и желаните според родители на ученици в 11 и 12 клас. Това показват данните от национално проучване, проведено сред 410 родители на ученици и изготвено по поръчка на ARC Academy

Професиите на бъдещето са в ИТ сферата, сочи проучванеБлизо 61% от всички запитани посочват, че именно това са професиите на бъдещето, като една трета от тях заявяват, че планират децата им да се развиват в тази област. Традиционни професии, като лекари и адвокати, също заемат водещи места, но се нареждат след ИТ и инженерните специалности.

Близо 90% от родителите декларират, че на този етап децата им ще продължат своето обучение в университет. три четвърти от анкетираните посочват, че България ще е основно място за това .

Важни фактори за избора на учебно заведение

•                     Интересите на детето. Въпреки това, около 70% са напълно/по-скоро съгласни, че все пак родителите са тези, които трябва да напътстват детето и да определят посоката му на развитие.

•                     Възможността да си намерят работа след това.

•                     Талантите на детето.

•                     Възможността за добро заплащане.

Все още е разпространено схващането сред родителите, че е важно детето да има висше образование (70%) и да го получи от реномирано учебно заведение (63,6%). Не на същото място са работодателите.

Според паралелно проучване, проведено сред водещите студиа у нас, занимаващи се с разработка на игри, дипломата за висше образование е без значение, важни са знанията и уменията. Едновременно с това те признават, че липсата на достатъчно квалифицирани кадри е основното предизвикателство пред развитието на компаниите им в България.

Гейминг индустрията

в световен мащаб расте с изключително бързи темпове и изпреварва кино индустрията и спорта. Между 2020 и 2026 г. оборотът й ще нарасне със 70% и ще достигне до 287 млрд. долара.

Този възходящ тренд потвърждават и данните на проучването сред родителите на учениците в последните гимназиални класове у нас. Едва 10,6% от тях декларират, че никой в тяхното домакинство не играе игри. Паралелно с това обаче, родителите признават, че не са добре запознати с разработването на софтуер за гейминг индустрията. Само 12% декларират добро ниво на информираност по темата.

Индустрията се възприема като бързоразвиваща се, иновативна, с добро заплащане. Поради това 80% от родителите биха насърчили детето си да се развива в тази посока, ако има интерес.

Информация за ИТ курсове можете да намерите в Каталога