Кариерен форум за ученици

Кариерен форум за ученици се провежда на 21 октомври

Целта е да бъдат представени в различните професионални роли в един софтуерен екип

Кариерен форум за ученици се провежда в събота, 21 октомври. Това съобщават организаторите на събитието „Моята ИТ кариера – отвъд професия програмист“.

Форумът ще се проведе от 13:00 до 16:00 ч. в Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към ТУ-София в Младост 1 в София.

Събитието е безплатно и отворено за ученици от 8 до 12 клас, като е необходима

предварителна регистрация

в сайта на инициативата „Запознайте се и програмирайте“.

Само програмисти ли участват в създаването на софтуер? Какъв е процесът по реализирането на един софтуерен проект и има ли други професии, които участват в него? Ако уча програмиране, непременно ли трябва да стана програмист? Това са част от въпросите, на които ще бъде даден отговор по време на кариерния форум „Моята ИТ кариера – отвъд професия програмист“.

Учениците ще се запознаят с различните професии, които участват в един ИТ екип, разработващ софтуер. Ще бъдат представени профилите на software developer, quality assurance, business analyst, дизайнер, product manager, предприемач и др. Различните роли ще се представят от професионалисти, които ги практикуват. Предвидена е и интерактивна сесия, в която учениците ще могат да разговарят лично с всеки от професионалистите и да научат повече за професиите, които са привлекли вниманието им.

Целта на форума е да разшири кръгозора на младежите и разбирането им за ИТ бизнеса. В същото време събитието цели да адресира често срещаната представа, че ако учиш програмиране можеш да станеш само програмист.

Събитието ще се състои от две части. В първата, презентационна част, ИТ професионалистите ще представят различните роли в софтуерния екип, а във втората, интерактивна част, учениците ще могат да разговарят лично с всеки от тях и да научат повече за конкретните професии, които са привлекли вниманието им.

Събитието е част от инициативата „Запознайте се и програмирайте“ на Европейската седмица на програмирането (7-22 октомври 2017), подкрепена от Фондация „Работилница за граждански инициативи”, SAP и TechSoup. Форумът се организира от Асоциацията на завършилите ТУЕС (АЗТУЕС), която обединява повече от 700 професионалисти, завършили ТУЕС към Технически университет – София през последните 25 години.

Вижте подробности за другите инициативи в България в рамките на Европейската седмица на програмирането.