Програмата Предприемачи в науката очаква кандидати

Програмата Предприемачи в науката очаква кандидати. Това съобщават организаторите от фондация  Карол Знание.

Предприемачи в науката

Програмата Предприемачи в науката очаква кандидати

В програмата през 2019 г. могат да се включат докторанти и учени, защитили докторска дисертация през последните 5 години в следните направления:

  • Изкуствен интелект
  • Автоматизация
  • Инженерни науки
  • Нови технологии

Програмата включва два етапа: обучение Предприемачи в науката и конкурс за годишна стипендия Предприемач в науката с награда 30 000 лв. Носителят на годишната награда се избира от жури в конкурс. В надпреварата могат да кандидатстват само участници, завършили пълния курс на обучението Предприемачи в науката.

Обучението

е насочено към изграждане на предприемаческо мислене и умения. Те ще позволят на учените да развият и надградят проектите си до научен продукт, патент или бизнес.

Курсът включва теми с практическа насоченост и лектори от бизнеса. Те ще представят своя личен опит, истории и добри практики за стартиране на технологичен бизнес, спин-оф компании, комуникиране на научната дейност, представяне на научни идеи пред бизнеса.

С обучението ще бъдат изградени умения, които биха били полезни във всяка следваща фаза на научната работа или кариерно развитие. Лектори в програмата са предприемачи и мениджъри от корпоративния сектор, хора с научни титли, изградили собствен бизнес, учени, с опит в трансфера на технологии, финансирането на проекти, българи, учени и предприемачи.

Обучението е присъствено и ще се проведе в периода 18 септември – 27 ноември 2019 г.

Финалът на обучението Предприемачи в науката завършва с

конкурс

за финансиране на проектите на 11 декември 2019 г. Само участниците в обучението Предприемачи в науката, присъствали минимум на 80% от лекциите, могат да участват в конкурса. Наградата ще бъде връчена на 23 януари 2020 г.

За програмата

След успешното пилотно издание на програмата Предприемачи в науката с фокус в нанотехнологиите и биотехнологиите фондацията обяви, че приема кандидатури за втори сезон. Програмата е в подкрепа на български млади учени, които работят по значими научни теми и проекти с практическа приложимост.

В първото издание на конкурса голямата награда спечели проектът за електронно хапче EnhanCAP на д-р Иван Лютаков. Той получи финансиране за проекта си „Механично електронно контролирано хапче“ в размер на 30 000 лв.

Още информация за ИТ инициативи и обучения