Училищна Телерик Академия обучи безплатно над 1600 ученици в 15 града

Училищна Телерик Академия обучи безплатно на програмиране и дигитални технологии над 1600 ученици в 15 града през учебната 2018-2019 г. Това съобщават от най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици от 1-ви до 12-ти клас. Става дума за над 1600 деца и младежи в 67 школи в 15 града в България. Програмата е отворена за ученици от всички възрасти, а приемът за следващата учебна година ще стартира в началото на есента.

Рекорден брой ученици

Училищна Телерик Академия обучи безплатно над 1600 ученици в 15 града

Броят на участниците в Училищна Телерик Академия през учебната 2018-2019 г. е с 15% ръст спрямо миналата и е рекорден за инициативата. Учениците са преминали общо над 5700 учебни часа практическо обучение по дигитални науки и програмиране. Заедно с това към мрежата от градове на академията се разраства. Освен в София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Габрово, Разград и Враца, програми се провеждат и в Котел, Ловеч, Луковит и Ямбол.

„За да отговорим на високия интерес и да подготвяме все повече ученици в България за професиите на бъдещето, всяка година разширяваме обхвата на Училищна Телерик Академия с нови градове и школи. За реализацията на тази цел като фондация разчитаме на подкрепата на бизнеса, общините, неправителствените организации и родителите, които ни помагат да продължаваме да предоставяме модерно ИТ обучение, достъпно за всички“. Това коментира Петър Шарков, ръководител на Училищна Телерик Академия.

Цялостно обучение

Голяма част от учениците в Училищна Телерик Академия са начинаещи. Те стартират без или с малко в областта на програмирането и дигиталните технологии. В рамките на обучението те се научават да създават своите първи програми и компютърни игри. Също така, усвоят ключови дигитални умения и развиват логическото си мислене и креативност.

Според годишното проучване на Училищна Телерик Академия сред възпитаниците ѝ, над 65% се обучават за първи път в програмите, а останалите продължават подготовката си. Междувременно расте интересът на момичетата към технологиите – 26% от участниците през настоящата учебна година са девойки, в сравнение с 20% през изминалата. В 15% от школите момичетата са близо 1/2 от обучаващите се, като в една от тях достигат 80%.

Работилници за 1-3 клас

Над 150 деца от 1-ви до 3-ти клас участваха в интерактивните работилници по програмиране на Училищна Телерик Академия и CoderDojo България. В рамките на инициативата с помощта на ментори се научиха да създават интерактивни игри, уебсайтове и приложения.

Програми за 4-7 клас

Близо 1200 ученици в 4-7 клас преминаха през задълбочени обучения по алгоритмично програмиране, дигитални науки и разработка на игри в школите на Училищната Телерик

Академия.

Обучения за 8-12 клас

Учениците от гимназиалните класове имаха възможност да изучават дигитални науки и разработка на игри, като близо 300 младежи взеха участие в програмите. Междувременно възпитаници на Академията завоюваха над 70% от медалите и почетните грамоти за отлично представяне на националните състезания по информатика.

За Училищна Телерик Академия

Училищна Телерик Академия подготвя следващите поколения за професиите на бъдещето. В обучението се използват специализирани програми по алгоритмично програмиране, разработка на игри и дигитални науки. От създаването ѝ през 2010 г. до днес в нея безплатно са се обучавали над 10 000 деца и младежи, което я прави най-мащабната безплатна ИТ инициатива у нас.

ОЩЕ възможности за ИТ обучения и инициативи