Вдъхновяващи идеи на националната конференция STSS 2022

Вдъхновяващи идеи и иновативни проекти бяха представени по време на Първата Национална конференция „Спорт, технологии и SMART пространства“ – STSS 2022.

Повече от 40 участници се включиха в двудневното събитие – виртуално и на място. С идеи, предложения и проекти участваха като лектори студенти, учители, ученици и гости от България, Румъния, Холандия, Индия и Обединеното кралство.

Вдъхновяващи идеи на Първата Национална конференция „Спорт, технологии и SMART пространства“

Александра Умленска, ученичка в Природоматематическата гимназия в Кюстендил, представи проекта си „The past future bike”. Разработката, която представлява велосипед, задвижван от въздуха с различни допълнения, изненада всички участници с иновативния подход към спорта и технологиите.

Какво означава Basketball-3D? Това беше проектът на Васил Чушев. Той изненада всички участници в Националната конференция „Спорт, технологии и SMART пространства“ не само със софтуерно инженерство, но и с познанията си по уеб дизайн и всички принципи на баскетболната игра.

„Живей здравословно всеки ден“ е проектът на Данаил Иванов, Мартин Челебиев, Сияна Костадинова, Юлия-Чезара Стайкова, Натали Цонева с ръководители Грета Стоянова, Таня Сребрева, Даниела Миклебуст от ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“, гр. Бургас. Учениците представиха ценен проект за здравето на децата в и извън училище.

Никола Костов и Преслав Андреев с ръководител Илонка Вътова от ППМГ „Акад. Иван Ценов“, Враца представиха проекта „Автомоделизъм“. Любопитно беше, че правилата за участие в този спорт са толкова много и разнообразни. Знанията по инженерство, физика и математика са в основата на успеха на играчите.

Дарина Стоянова от Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ Благоевград представи иновативния проект „DD-tennis.blaster“. „В тениса има много наука, а физиката е навсякъде около нас в живота ни“, казва Дарина.

Вторият ден от Първата Национална конференция „Спорт, технологии и SMART пространства“ представи концепции от различни държави за разнообразни аспекти на градската среда и условията за спорт, както и за приложението на технологични решения по време на спорт.

Конференцията беше организирана от European Institute for Technologies, Education and Digitalisation.