Петима учители с награди за иновативни методи

Петима учители получиха награди за иновативни методи, които прилагат в учебния процес. Победителите бяха излъчени, след като бяха номинирани в конкурса „Учителят на бъдещето“. Това съобщават организаторите на надпреварата Teaching Alhpa.

Победителите

Петима учители с награди за иновативни методи

Тази година наградените са петима. Двама от тях – Хортензия Морозова от плевенското село Обнова и Калинка Русалова от гр. Пловдив, впечатлиха най-много екипа на проекта. Te получиха голямото признание: почетни грамоти на Teaching Alpha и финансова награда.

Наградите бяха връчени на учителките в началото на учебната година. И двете са отличени за образователни похвати, които съществено се различават от стандартните практики в училищата, а начинът им за комуникация с учениците води до високи постижения в учебния процес.

Хортензия Морозова е преподавател по биология и химия. Сред похватите й са внедряване на ролеви игри в учебния процес, които да ангажират тийнейджърите. Сред тях са „Откриване на завод“ – създаване на работни места и влияние върху природата; „Кой къде живее“ – елементите от Менделеевата таблица са кодирани като град, улица, блок, вход и т.н., а учениците запомнят адресите им.

Калинка Русалова внедрява активности, насочени към формиране на личността и изграждане на добродетели у учениците. Любима е седмичната игра „Таен агент“, в която учениците се наблюдават един друг и отбелязват добрите си постъпки. В края на седмицата разказват пред целия клас за това, което им е направило впечатление.

Поради големия интерес към номинациите и атрактивните предложения тази година проектът отличи още трима учители.

Това са Латинка Димитрова от Силистра, Иванка Димова от Бургас и Райка Славчева от с. Сатовча, които получават възможност за участие в авторитетния Национален ученически фестивал „Намереното поколение“. Chromebook устройство за учене в клас, предоставен от Център за творческо обучение, се присъжда на Недялка Йорданова от Шумен.

Конкурсът

За втора поредна година екипът на инициативата си поставя за цел да открие и награди в първия учебен ден преподавателите, които прилагат вдъхновяващи и нетрадиционни за българското образование подходи. Над 50 номинации на иновативни учители, подадени от ученици и родители, бяха получени в това издание на надпреварата.

Teaching Alpha е екип от ентусиасти, които работят в различни сфери, но обединени от общата идея за бърза промяна в образователната система в България. Има за цел да открие и награди учители, които са осъзнали нуждата от нововъведения в образователния процес, за да ангажират учениците по-адекватно и да им помогнат в разбирането и усвояването на учебния материал.