Двама CodeIT 2018-2019 победители във финала

Двама CodeIT 2018-2019 победители излъчи финалът на състезанието по програмиране. Това съобщават организаторите от Мусала Софт, стейкхолдър на eSkills for Future.  В конкурса тази година участваха над 200 състезатели от 17 държави.

CodeIT 2018-2019 финал

Двама CodeIT 2018-2019 победители във финала

На официална церемония в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ бяха отличени победителите във финала на 19-то издание на Международния конкурс по програмиране CodeIT.bg, Сезон 2018-2019. Конкурсът се организира от софтуерна компания Мусала Софт под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

За първа година състезанието излъчи двама победители – Мартин Копчев, 9 клас при ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово и Антъни Господинов, 11 клас в ПМГ “Атанас Радев” и Школа по информатика „Шикови“, гр. Ямбол.

За поредна година най-старото частно състезание по програмиране в света събра едни от най-блестящите млади таланти в София. През сезона участваха над 200 състезатели от 17 държави. Сред тях Сърбия, Хърватска, Украйна, Румъния, Северна Македония, Египет, Индия, Република Южна Африка, Иран, Русия и др. До финала достигнаха 12 състезатели от основното и 5-има от младежкото CodeIT класиране.

Наградите

Грамоти и награди на всички финалисти бяха връчени от академични, институционални и бизнес партньори на състезанието. Победителите бяха наградени от Красимир Манев. Той е почетен председател на журито в конкурса, една от водещите фигури в ИТ културата в България и един от създателите на еJOI.

„CodeIT е част от консистентната политика на Мусала Софт за инвестиции в образование. Състезанието има традиции в България и печели все по-голяма популярност извън пределите на страната. За нас и партньорите ни срещата с най-талантливите в състезателното програмиране е вдъхновение. Щастливи сме, че сме част от тяхното развитие като бъдещи световни технологични лидери.“ Това сподели Елена Маринова, Президент на Мусала Софт и водещ на церемонията.

Традиционно всяка година финалистите в Международния конкурс по програмиране CodeIT имат възможността да се срещнат с известен гуру на състезателното програмиране. Специален гост тази година беше Скот Ву от САЩ. Ву  е завършил Харвард, трикратен златен медалист на IOI, а през 2014 година печели първо място в олимпиадата. Скот Ву връчи наградата на победителят в CodeIT Junior.

Още информация за ИТ обучения