EU Code Week 2019 се провежда от 5 до 20 октомври

EU Code Week 2019, Европейската седмица на програмирането се провежда от 5 до 20 октомври 2019. В рамките на инициативата хиляди деца, младежи, родители и учители отново ще участват в уроци и занимания в класни стаи и библиотеки, за да се учат да програмират.

Събитията в България

EU Code Week 2019 се провежда от 5 до 20 октомври

В България близо 200 събития са включени в Европейската седмица на програмирането. Активни са и стейкхолдърите на eSkills For Future.

Code Week Враца 2019 – на 19-20 октомври Враца Софтуер ще проведат демо уроци по програмиране, дизайн и дигитален маркетинг в над 10 училища.

За най-амбициозните има и конкурс с общ награден фонд над 5000лв. в 6 категории:

  • Програмиране
  • Уеб дизайн и програмиране
  • Дигитален маркетинг
  • Дизайн
  • Блоково програмиране
  • Късометражен филм

Събития в рамките на Европейската седмица на програмирането в Русе ще провеждат и StartUp Factory. На 5 октомври от 14:00 ч. се предвижда курс по дигитално рисуване на герои от компютърни игри. На 6 октомври ще бъде срещата-разговор на тема „Момичетата също програмират“. На 19 октомври е предвидена и дискусия на тема „Програмирането като страст или програмирането като професия“. Участието е безплатно след направена регистрация.

Код: Motion Благоевград 2019 ще обсъди какви професии включва дигиталният свят, какви възможности дава и какво е бъдещето на технологиите.

Фондация „Глобални библиотеки – България“ за 4-та поредна година ще координира Европейската седмица на програмирането за обществените библиотеките в страната. Под мотото „Вдъхнете живот на вашите идеи” ще бъдат организирани различни събития. Целта е да се насърчи творческата изява чрез програмиране и да се повиши интереса към технологиите, техническите науки и математиката. Стартът на седмицата в Библиотеката на София ще бъде даден от зам.-министър на образованието и науката Деница Сачева на 4.10.2019 г.

Традиционно в инициативата участват и десетки училища, които ще предосатвят възмжоности със запознаване с визуалното блоково програмиране с платформата Scratch и code.org.

EU Code Week

7-мото издание на инициативата ще обхване близо 20 000 събития, посветени на програмирането и дигиталните технологии. Тази година проявата излиза извън границите на Европа и включва дори събития в Азия, Африка и Латинска Америка. През 2018 г. EU Code Week  постави нов рекорд. С над 41 000 регистрирани събития в 72 държави се оказа най-успешната от всички 6 издания до момента.