Хакатон срещу дезинформацията ще се проведе в София

Хакатон срещу дезинформацията ще се проведе в София от 11 до 13 ноември. Организатори на събитието са Sensika Technologies, българска компания за медиен мониторинг. Партньор на хакатона е българският сайт за проверка на фактите Factcheck.bg, инициатива на Асоциацията на европейските журналисти.

Хакатон срещу дезинформацията ще се проведе в СофияСъбитието, чиято цел е борба срещу дезинформацията в онлайн медиите, ще е присъствено в  Campus X (бул. „Александър Малинов“ 31, София).

В рамките на събитието технологични и медийни експерти ще обсъдят ролята на технологиите в борбата срещу разпространението на дезинформация и заедно ще работят върху създаването на инструмент, оценяващ достоверността на новинарските сайтове.

Представяния ще имат:

  • Преслав Наков, Професор в Университета по изкуствен интелект “Мохамед бин Зайед”
  • Васил Величков, управляващ партньор на Sensika Technologies
  • Журналистката Миролюба Бенатова ще разкаже как медиите могат да повлияят на възприятията.
  • Експертът по данни Никола Тулечки ще демонстрира агрегатор за социални медии, показващ как консумацията на съдържание от недостоверни новинарски уебсайтове в социалните медии влияе върху потребителите.
  • Божидар Божанов, първи министър на електронното управление в България, ще представи регулаторните механизми и политиките на ЕС за борба с източниците на дезинформация.

Крайният срок за регистрация за хакатон срещу дезинформацията е 7 ноември 2022 г.

Още информация за ИТ обучения и събития