Кои ще бъдат професиите на бъдещето?

Кои ще бъдат професиите на бъдещето беше фокус на дискусия, организирана от ARC Academy.

През 2030 г. 80% от хората в световен мащаб ще преминат към изцяло дигитализирани професии. Това показва проучване на parentalguidance.  Според него в следващите 7 години най-предпочитаните професии ще бъдат тези, които са изцяло стъпили на технологиите.

Сред тях са инженер на автономни роботи, треньор за електронни спортове, човек, който създава органи, инженер, който предопределя риска от наводнения и земетресения и много други. Сред професиите, които ще срещаме и в бъдещето, попадат и тези, свързани с разработването на видеоигри. Такива са: Concept Аrtist, Technical Аrtist, 2D & 3D Modeler, Game Designer, Narrative Designer, Creative Designer, Gameplay Programmer, Build Engeneer, Audio Programmer. Гейминг индустрията в световен мащаб расте с изключително бързи темпове и изпреварва киното, телевизията и музиката взети заедно. Между 2020 и 2026 г. оборотът й ще нарасне със 70% и ще достигне до 287 млрд. долара.

Кои ще бъдат професиите на бъдещето?

България

Ситуацията в България не се отклонява от световните тенденции. Данните са от национално проучване на агенцията за маркетинг изследвания и консултации BluePoint. Изследването е проведено сред 410 родители на ученици. Изводите сочат, че професиите, свързани с ИТ сферата, са на първо място като перспективност и желание за развитие според родители на ученици в 11 и 12 клас у нас (61%).

Участниците в дискусията на ARC Academy на тема „Кои са професиите на бъдещето също бяха категорични, че пътят към професиите на бъдещето минава през технологията. В събитието се включиха

  • Евгений Тенев – преподавател в ARC Academy и Lead Game Producer в Creative Assembly Sofia,
  • Боряна Радева – старши учител по Информатика и Информационни технологии в 51 СУ “Елисавета Багряна”,
  • Любомира Вуткова – професионален coach и съосновател в Minty co-growing space,
  • Зорница Миткова – мениджър в Teenovator,
  • Александър Петров – студент в ARC Academy.
  • Домакин и модератор на срещата беше съоснователят на Академията Милин Джалалиев.

Според в проучването на Bluepoint 75% от анкетираните родители считат, че уменията за работа в екип са сред най-важните качества, които биха били от ключово значение за успешна реализация.

Социалните умения (68%), способността за бързо учене (72%), както и адаптивността (87%) също са сред най-важните качества според участниците в проучването.

Поради многобройните източници на информация, с които разполагат днешните тийнейджъри, ролята на родителите и менторите във взимането на решения относно професионалното развитие на децата е от ключово значение. Докато родителите са склонни съзнателно или не да проектират своите желания върху децата, менторите са хората, които могат неутрално да помогнат на учениците да разберат в какво са силни и на база на това да направят избора си за бъдещето.

Според проучването на Bluepoint по-голямата част от родителите декларират, че когато става дума за обучение, детето и неговите желания са водещи при избора. Въпреки това, около 70% са напълно или по-скоро съгласни, че все пак родителите са тези, които трябва да напътстват детето и да определят посоката му на развитие.

За ARC Academy

ARC Academy отваря врати през 2019 г. с целта да помогне на млади таланти да извървят своя път към мечтаната работа в гейм и развлекателната сфера. Учебните програми по Game Dev (Game Design, 3D Art и Concept Art) са практически насочени и отговарят на стандартите на работа в креативните индустрии. 85% от завършилите студенти на ARC вече са намерили своето място в дигиталната развлекателна индустрия, което е доказателство, че Академията върви в правилната посока и усилията дават резултат. От октомври 2022 в ARC стартират и новите две програми по VFX & Animation и Game Development (Programming).