Рекорден брой събития – над 66 000, на EU Code Week 2019

Рекорден брой събития – над 66 000, се проведоха по време на EU Code Week 2019, Европейската седмица на програмирането в Европа и извън нейните предели. Това съобщават организаторите на седмото издание на проявата.

Рекорден брой събития – над 66 000, се проведоха по време на EU Code Week 2019, Европейската седмица на програмирането

Местна активност

Тази година важна роля за разширяването на EU Code Week 2019 изиграха дейни учители и училища. Европейската седмица на програмирането продължава да се разраства всяка година, като в това издание регистрираните събития достигнаха над 66 000 — което е най-високият брой досега. Хиляди учители, библиотекари, любители на технологиите, клубове по програмиране и дружества организираха събития. По този начин предоставиха на милиони хора по целия свят възможността да експериментират с програмирането по забавен и развлекателен начин. В България бяха проведени над 500 събития, като активни бяха и стейкхолдърите на eSkills For Future.

Участниците в Европейската седмица на програмирането научиха как да задават команди на роботи. Също така получиха основни познания по програмиране на различни езици и подобриха уменията си да използват цифровите технологии. Приблизително 89 % от събитията бяха организирани в училища, 4 % от неправителствени организации и 4 % от дружества.

В рамките на ЕС, Западните Балкани и държавите-кандидатки за членство в ЕС, предварителните данни сочат, че някои държави са увеличили над два пъти своите събития в сравнение с 2018 г.

Ресурси в помощ

Насърчаваме организаторите на локални събития да продължат да се възползват от богатството от ресурси и модули за обучение с готови учебни планове, посочват организаторите. Те са достъпни на обновения сайт на Европейската седмица на програмирането на 29 езика.

Учителите могат да се присъединят към специалната група във Facebook. По този начин ще могат да се учат взаимно от над 9 000 колеги как да запознаят своя клас с инициативата.

Възможно е също така да се добавят събития и да се участва в предизвикателството на Code Week 4 All. Това помага на организаторите на събития да се свързват и да обменят опит и учебни материали през граница до края на годината.

EU Code Week 2019 – разрастване

Общността на EU Code Week нарасна значително през 2019 г. Над 4 000 души взеха участие в онлайн курса „Гмуркане в дълбоки води“. Учителите и педагозите могат да продължат да използват материалите от този курс, за да запознаят своите ученици с програмирането и изчислителното мислене. Освен това през юли 2019 г. избрани учители взеха участие в интензивно, едноседмично пилотно мероприятие „Лятно училище на Европейската седмица на програмирането“. През 2020 г. също ще се проведат сходни и нови събития.

През 2020 г. Европейската седмица на програмирането ще се проведе от 10 до 25 октомври.