Стартира EU Code Week 2024

EU Code Week 2024 Европейската седмица на програмирането стартира на 14 октомври. Над 360 събития се провеждат в България, в рамките на 12-ото издание на инициативата.

Ученици на всякаква възраст – от 1 до 11 клас ще се включат в най-различни инициативи в класните стаи – уроци по програмиране на различни езици, лекции за изкуствения интелект, за създаването на игри и роботика, са част от темите на семинарите.

На интерактивната карта можете да намерите и конкретните занимания във вашия град.

Европейската седмица на програмирането е подкрепено от Европейската комисия движение на гражданите, което има за цел да донесе на всички програмиране и цифрова грамотност по забавен и ангажиращ начин. Въпреки че всяка година се отделят две седмици за отбелязване на Европейската седмица на програмирането, важно е да се помни, че това е целогодишна инициатива, с множество прояви и дейности, които се провеждат през цялата година.

В основата на инициативата на ЕС за седмицата на програмирането съществува международна общност от доброволци, посланици, учители и представители на министерствата и образователните органи от всички участващи държави. Те посвещават своето време, енергия и опит в въвеждането на кодиране и цифрови умения на възможно най-много хора.

11-ото издание на Европейската седмица на програмирането през 2023 г. привлече 71 хиляди дейности и над 3 милиона участници от цяла Европа и извън нея.